Zvládnuť poruchy pozornosti či hyperaktivitu u detí nie je vždy ľahké

Nejedna rodina zápasí počas dospievania svojej ratolesti s ťažkosťami, ktoré súvisia so špeciálnymi potrebami dieťaťa. Hyperaktivita, poruchy pozornosti, učenia či správania prinášajú so sebou balík ťažko riešiteľných problémov.

27.01.2011 07:00
Ideálny počet detí. Existuje vôbec? Foto:
Zvládnuť poruchy pozornosti či hyperaktivitu u detí nie je vždy ľahké
debata

Keď je toho priveľa, treba požiadať o pomoc. V tomto prípade je najlepšie obrátiť sa na psychológa či špecializované pracovisko, kde sa venujú deťom s podobnými problémami. Ako pomôcť deťom s ADHD sme sa spýtali psychologičky a vedúcej diagnosticko- terapeutického oddelenia Liečebno- výchovného sanatória (LVS) v Bratislave PhDr. Ally Csáderovej.

Ktoré deti musia najčastejšie vyhľadať vašu pomoc?
Naše sanatórium sa špecializuje na deti od 4. ročníka základnej školy s problémami, ktoré rodina sama nedokáže zvládať. Sme internátne zariadenie primárne pre deti s ADHD (hyperaktivita s poruchou pozornosti) a s poruchami učenia. Vyskytujú sa tu však aj ľahšie poruchy správania a ľahšie psychiatrické diagnózy.

Akým spôsobom sa môžu deti k vám dostať?
V konečnom dôsledku je to vždy aktivita a rozhodnutie rodičov. Prevažná väčšina detí má však problémy hlavne v škole, takže je to často tlak zo školy, ktorá núti rodičov k nejakému riešeniu. Naša práca je ohraničená školským rokom, všetky prázdniny trávia deti doma.

Ako prebieha pobyt detí u vás?
Deti sú rozdelené do výchovných skupín, pričom v jednej ich je maximálne osem. Majú pevne stanovený režim, teda po skončení školy čas oddychu, záujmovú činnosť, pracovné, ale aj zážitkové aktivity. Individuálne s nimi pracuje psychológ, podľa potreby sociálny, liečebný a špeciálny pedagóg. Máme jasne stanovené pravidlá a hodnotiaci systém. Požiadavky na deti sa výraznejšie neodlišujú od pravidiel bežného sociálneho fungovania, keďže sa však snažíme o ich dôslednosť a deti žijú istú dobu v iných než prirodzených podmienkach pociťujú ich často ako prísne a obmedzujúce. Dodržiavanie pravidiel sa hodnotí a deti sú priebežne informované o tom, ako sa im darí. Za dobré výsledky je odmena.

Ako reagujú deti po príchode do zariadenia?
Deti sú u nás minimálne 3 mesiace, spravidla však 6–12 mesiacov, prípadne podľa individuálnych potrieb a dohôd. Od rodičov vždy požadujeme jasné informovanie dieťaťa o svojom rozhodnutí umiestniť ho do sanatória. Medzi pohovorom a definitívnym nástupom je tiež dostatočná doba na spracovanie tejto skutočnosti. Reakcie po príchode sú rôzne – od radostného očakávania zmeny až po neprijatie umiestnenia, plač, útek. Väčšina detí prichádza s umiestnením do istej miery zmierená a s predsavzatiami niečo zmeniť. Sú však prípady, že dieťa si zvyká veľmi dlho, voči svojim rodičom pociťuje nenávisť.

Má na problémoch týchto detí podiel rodičovská výchova?
Osobne mi je veľmi ľúto, keď niekto viní jednoznačne rodičov. Mnohí rodičia majú veľmi negatívne skúsenosti zo škôl, ale nielen z nich. Ak si niekto prečíta niečo o ADHD, určite mu neunikne biologická podmienenosť. Sami psychiatri sú často bezmocní pri hľadaní farmakologickej pomoci. Je fakt, že tieto deti potrebujú ešte viac ako tie „bezproblémové“ pokojné a prijímajúce prostredie, jasné požiadavky a správanie dospelých, bezpečné vzťahy a pozitívne vzory. Keď sú to deti vyrastajúce u rodičov, ktorým sa nenarodili, je balíček ich problémov ešte väčší.

Odráža sa na problémoch „vašich“ detí aj puberta?
Väčšina našich detí má diagnostikovanú ADHD, takže ťažkosti sa v nejakej podobe vyskytovali už v predškolskom veku. Vo väčšine prípadov však práve prechod do 5. ročníka a nastupujúca puberta problémy vyhrotili. Je prirodzené, že deti túžia byť samostatnejšie, prejaviť vlastný názor, hľadajú vlastnú identitu, skúšajú, čo môžu, majú tendencie k presahovaniu hraníc. A tým, že ich centrálna nervová sústava reaguje inak, sú impulzívnejšie, oveľa skôr sa dostanú do problémov.

Text: -kk- pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...