Obezita u detí. Kde hľadať hlavnú príčinu?

V súčasnosti nie je ničím neobvyklým vidieť rodinu na nedeľnom obede v sterilnom prostredí fastfoodových zariadení.

19.03.2011 10:35
Obezita u detí. Kde hľadať hlavnú príčinu? Foto:
Obezita u detí. Kde hľadať hlavnú príčinu?
debata

Hranolky, hamburgery a k tomu hračka z umelej hmoty sú veľkým lákadlom pre deti, ale hlavne pre rodičov, ktorým to zjednodušuje viacero problémov. Chodíme na výlety do hypermarketov, naše deti sú obeťami tejto doby, ale najmä našej výchovy. Každý rodič totižto môže zmeniť prístup a nevyužívať všetky vymoženosti dneška len kvôli úspore času. Čo asi deti ocenia viac? Trochu rodičovskej pozornosti, alebo novú počítačovú hru?

Americkí vedci z Univerzity v Michigane potvrdili, že za detskú obezitu vo väčšine prípadov môže životný štýl, len v ojedinelých prípadoch ide o dedičnú dispozíciu. Až 58 percent obéznych detí sleduje televíziu alebo hrá videohry viac ako dve hodiny denne. Zmena stravovacích návykov, viac pohybu a času stráveného vonku by tieto deti viedla k priemernej váhe. Čo sa týka potravín, obézne deti konzumujú viac sladených nápojov, v ich jedálničku sa najčastejšie vyskytujú produkty rýchleho občerstvenia ako hamburgery, údeniny, pizza a sladkosti.

Výskumníci z lekárskej fakulty Univerzity v Colorade upozorňujú na ďalšie nebezpečenstvá detskej obezity. V dospelosti je u týchto detí pravdepodobný väčší výskyt metabolických a kardiovaskulárnych komplikácií. Rovnako sa u nich častejšie vyskytuje cukrovka, hrozí im zvýšená hladina cholesterolu a vysoký krvný tlak. Autori zdôrazňujú dôležitosť prevencie a časného zásahu, v prípade, že sa v rodine vyskytuje obézne dieťa. Týmto zásahom môžu rodičia predísť spomínaným komplikáciám v dospelosti a ušetriť svojho potomka od mnohých návštev lekára.

Psychológovia tvrdia, že len diéta a viac pohybu nestačia. Obézne deti majú zakorenený nesprávny vzorec stravovania a jeho zmena vyžaduje systematickú terapeutickú prácu. Kedysi známka „tučný“ bola niečím ojedinelým, deti za to platili zneuznaním a posmechom. Dnes však obéznych jedincov pribúda, spoločnosť si zvyká  a deti strácajú motiváciu. Hlavným nástrojom terapeutickej práce s obéznymi deťmi je tvorivosť. Pomocou kreatívnych techník, využívajúcich manipuláciu s rôznymi materiálmi, kresbu či koláž, sa deťom ukazuje správna cesta k zdravšiemu životnému štýlu. Okrem toho pracujú terapeuti aj s detským sebavedomím. Sebaobraz obéznych detí je mnohokrát poškodený, dochádza k podceňovaniu, deti sú precitlivelé na kritiku, majú väčší strach zo zlyhania. Je preto potrebné, aby sa v terapeutickom kolektíve tento chybný sebaobraz postupne napravil, a aby deti získali sebavedomie a motiváciu k novým aktivitám, ktoré sú zároveň spojené s väčším množstvom pohybu.

Detská obezita je problém, ktorý by sa nemal brať na ľahkú váhu. Rodičia musia pochopiť, ako veľmi dôležité je naučiť svoje deti správnym stravovacím návykom a vštepovať im od narodenia pravidelnosť nielen v stravovaní. Jedlo a všetko spojené s ním by mal byť určitý druh rituálu, keď sa rodina stretne, užije si prítomnosť jeden druhého. Napriek stále sa zrýchľujúcej dobe by sme mali skúsiť zaviesť v našich domácnostiach zvyky, ktoré tu boli už v dávnych časoch, keď ľudia mnohokrát vyznávali hlbšie hodnoty, než sme schopní dnes.

Text: Mgr. Eva Jurčáková pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...