Detská izba pre školáka. Čo všetko by v nej nemalo chýbať?

Nech už zariaďujete izbu pre prváčika alebo pre väčšieho školáka, určite by ste nemali zabudnúť na niektoré dôležité opatrenia, ktoré vášmu dieťaťu zabezpečia útulný a zároveň funkčný priestor na vlastnú realizáciu i spánok.

20.08.2011 07:00
Detská izba pre školáka. Čo všetko by v nej... Foto:
Detská izba pre školáka. Čo všetko by v nej nemalo chýbať?
debata

Tereza Vagačová (34)
Keď sme zariaďovali našim dvom dcéram detské izby, mala už jedna šesť rokov a druhá päť. Dalo sa preto s nimi rozumne dohodnúť, ako by si asi predstavovali „ten svoj“ priestor. Terezka má rada kvety a páči sa jej fialová farba a tak sme ju pre živší a dievčenskejší efekt doplnili s ružovou. Popri tom som jej na stenu namaľovala zopár kvetov, aby sa v novej izbe cítila príjemne. Andrejka je taký chalan v sukni, rada pláva a miluje modrú farbu. A tak sme spravili „morskú“ izbičku. Obe moje dcéra boli nadmieru spokojné. A to bol môj cieľ.

Toto by nemalo v detskej izbe školáka chýbať
1. Posteľ. Ak musíte mať v jednej izbe dve deti, priestor určite zvýšite tým, že zabezpečíte deťom poschodovú posteľ. A nemusí to byť vždy len tá tradičná,. Dnes už v obchodoch dostať rôzne variácie posteli pre dve deti v naozaj krásnych farbách. Stačí si len vybrať.
2. Písací stôl. Pri výbere je dôležitá jeho veľkosť a výška, ale najmä funkčnosť. Ak chcete, aby malo dieťa na ňom i počítač alebo notebook, zvoľte taký, ktorý bude týmto požiadavkám vyhovovať. V neposlednej miere sa treba zamerať aj na vhodne tvarovanú a výškovo nastaviteľnú stoličku.
3.Úložný priestor na hračky, knihy a oblečenie. Či už sa rozhodnete pre stenovú zostavu alebo variabilné skrinky, všímajte si i to z akého materiálu je nábytok vyrobený. Drevotrieska je menej odolná voči výpadom vašich ratolestí ako napríklad masív.
4. Priestor na oddych. Čítanie knihy či „pokec“ s kamarátmi vyžadujú vhodný priestor na túto činnosť. Doprajte ju svojim deťom v podobe malých kresielok či "leňošiek.

Na čo ešte treba dbať?Farby dodajú útulnosť každému priestoru
Detskej izbe by mali dominovať živé farby, ktoré však pre vašu ratolesť nebudú rušivé. Preto výber by ste mali nechať práve na nich. Dnes je však trend kombinácie živých farebných kombinácií, napríklad fialovej a zelenej, oranžovej a žltej či fialovej a ružovej.

Nezabúdajte na svetlo
V detskej izbe školáka nesmie rozhodne chýbať dostatok svetla. Je to dôležité najmä preto, aby sa školák mohol dobre učiť a neničil si svoj zrak. Ak je izba trocha tmavšia, rozhodne vsaďte na dostatok svetla v podobe lámp a kvalitného stropného svetla. V tomto prípade je aj dôležité, aby farby v takejto izbe boli svetlé (napríklad žltá, jemná zelená a podobne).

Text: -maj- pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...