Lyže potešia deti nielen pod stromčekom

Zoznámenie malých detí s lyžami sa začína postupne, prvoradé je, aby zvládali bežné pohyby a mali potrebnú stabilitu.

11.12.2011 14:17
lyžovačka, lyžiari, sneh, zima, svah, hory,... Foto:
Lyže potešia deti nielen pod stromčekom
debata

Rodičia nič nezmeškajú, keď kúpia deťom prvé lyže vo veku šesť rokov. Deti si najprv potrebujú na lyžiarky a lyže zvyknúť, naučiť sa v nich chodiť. A vyskúšať si to môžu práve pod vianočným stromčekom.

Detské lyže sa od tých pre dospelých odlišujú nielen v dĺžke, ale aj v kvalite materiálu, jeho štruktúre a pevnosti. Bývajú mäkšie, pre začiatočníkov s minimálnym vykrojením a tiež ľahšie. Ako hovorí odborník, sú prispôsobené malému lyžiarovi, aby ich dokázal lepšie ovládať aj ľahko zdvíhať a manipulovať s nimi. Ak sú deti staršie a vedia sa už lyžovať, vykrojenie na lyžiach  môže byť väčšie. „Vykrojenie je dôležité pre tých, čo majú za sebou úvodné pluhovanie a učia sa oblúčiky, pretože im to pôjde ľahšie. Rodičia by však nemali zabúdať na to, že lyžovanie je pre deti v prvom rade zábava a učiť sa budú postupne, každé svojím tempom,“ hovorí odborník na lyžovanie a manažér lyžiarskeho strediska Juraj  Balucha. Čo sa týka dĺžky lyží, všeobecne platí, že by mali byť po bradu, pretože čím dlhšia lyža, tým ťažšie sa s ňou manipuluje.

Deti nepotrebujú palice
Pri kúpe lyžiarok tiež platí, že by ste mali uprednostniť tie z kvalitného, ľahkého a mäkšieho materiálu so zníženou prednou časťou. „Dieťa nemá dostatočnú silu na to, aby sa mu lyžiarky poddali. Lyžiarky vydržia dieťaťu približne dva roky, neodporúčam kupovať o niekoľko čísiel väčšie s tým, že mu nôžka dorastie. Lyžovanie v nepohodlnej obuvi môže byť pre dieťa, a tým aj pre rodičov, frustrujúce,“ radí Balucha. Odborník tiež neodporúča kupovať deťom do lyžiarok hrubé ponožky. Nohy by sa nemali v lyžiarkach pohybovať, ideálne je, ak ju dobre  obopnú a netlačia. Nemenej dôležitým ukazovateľom je však to, aby malým lyžiarom nôžky nemrzli a cítili sa aspoň trochu pohodlne. „Rodičia by nemali zabúdať ani na to, že lyžiarky majú mať deti obuté už pred odchodom na svah. Ak ich obúvate pri  aute a lyžiarky sú studené po dlhšom transporte v kufri auta, existuje riziko, že sa nezohrejú ani za celý deň aktívneho lyžovania,“ upozorňuje Balucha a ďalej dodáva: „Riešením môžu byť napríklad malé prenosné vyhrievače lyžiarok, ktoré môžu pokojne využívať i dospelí lyžiari.“

Do detského výstroja nemusíte spočiatku zahŕňať paličky. „Na miernych svahoch sa začiatočníci a deti učia pluhovať a ovládať rýchlosť lyží. Paličky nepotrebujú vôbec, deti majú ťažisko nízko a pri lyžovaní čí prípadnom páde by im len zavadzali, mohli by sa ľahko zraniť,“ hovorí J. Balucha. Aj v neskorších fázach zlepšovania lyžiarskych zručností sa paličky používajú skôr na udržanie rovnováhy ako na zapichovanie do snehu pri oblúkoch. „Ak kupujete paličky, obráťte ich hore nohami a chyťte konce. Vaša ruka zohnutá v lakti musí zvierať pravý uhol. Vtedy máte ideálnu dĺžku paličiek.“ 

Prilba nesmie chýbať
K detskej zimnej výstroji patrí neodmysliteľne aj prilba. Odborník radí nedávať pod ňu čiapku, pretože sa môže z hlavy zošmyknúť. „Deti by mali mať pod prilbou kuklu z materiálu, ktorý odvádza vlhkosť a hreje zároveň. Kukla tiež chráni časti tváre citlivé na chlad, ako sú ušká, brada, líčka. Navyše slúži namiesto šálu, ktorý môže dieťa ohroziť ,ak sa zamotá či zachytí o prekážku,“ upozorňuje  Balucha. Rodičom odporúča kúpiť farebné a výrazné prilby renomovaných značiek, dnes je výber z množstva zábavných motívov od rozprávkových postavičiek až po čertovské rožky, ktoré sa dajú na prilby nalepiť. 

Text: -zh- pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...