Aby sa deti nebáli matematiky a fyziky

Detská univerzita odstraňuje rešpekt pred prírodnými a technickými vedami.

06.07.2012 18:15
Anketa: Štrajk učiteľov. Máte s ním problém... Foto:
Aby sa deti nebáli matematiky a fyziky
debata

Odstrániť rešpekt pred matematikou, fyzikou či prírodovedou, priblížiť ich význam v každodennom živote a upriamiť pozornosť detí od 8 do 12 rokov na technické a prírodné vedy je hlavnou motiváciou organizátorov 8. ročníka Žilinskej detskej univerzity (ŽDU), ktorá začne v pondelok (9. 7.) na pôde Žilinskej univerzity (ŽU) v Žiline.

ŽDU je podľa Petra Hockicka z Katedry fyziky Elektrotechnickej fakulty ŽU rozdelená do dvoch stupňov. Prvým je študijný program Bakalárik pre žiakov s ukončeným 2. a 3. ročníkom základnej školy, ktorí po jeho absolvovaní môžu nasledujúci rok pokračovať v študijnom programe Inžinierik. Ten je určený pre žiakov 3. až 5. ročníka základnej školy. Program detskej univerzity od 9. do 13. júla je postavený na popularizácii výsledkov vedy a techniky prostredníctvom prednášok a praktických cvičení, uviedol Hockicko.

Doplnil, že témy prednášok sú zamerané na oblasť fyziky, matematiky, elektrotechniky, strojárstva, financií, požiarnej ochrany a zároveň sú prispôsobené veku a záujmom detí. Celkom je plánovaných 15 prednášok pre bakalárikov a 14 prednášok pre inžinierikov, ktoré budú doplnené praktickými ukážkami a cvičeniami v laboratóriách univerzity. Pre deti je zabezpečené stretnutie s primátorom mesta Žilina a exkurzia na Letisko Žilina. Pre inžinierikov sú pripravené teoretické i praktické témy ‚diplomových prác‘, pričom po obhajobe diplomových prác najlepšie vypracované témy vyhodnotíme a riešiteľom odovzdáme zaujímavé ceny, povedal Hockicko.

Študentom ŽDU zabezpečia organizátori podľa neho aj stravovanie a pitný režim. Každú skupinu detí majú na starosti inštruktori, ktorí ju sprevádzajú počas celého dňa a dbajú najmä na bezpečnosť. Pre priblíženie atmosféry skutočnej univerzity dostávajú deti indexy s názvami všetkých prednášok a cvičení. Okrem ruksakov, zošitov, písacích potrieb a farebných tričiek je pre ne pripravená aj ilustrovaná učebnica s celým učivom ŽDU, dodal Hockicko.

Štúdium 122 bakalárikov a inžinierikov ukončí v piatok (13. 7.) slávnostná promócia za účasti vedenia ŽU a zástupcov mesta Žilina.

Text: TASR
Foto: Shutterstock

debata chyba

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...