Rodičia sa pri výbere krúžkov rozhodujú podľa všestrannosti a záujmu detí

S blížiacim sa príchodom nového školského roka sa niektorí rodičia začínajú viac zamýšľať nad tým, aké záujmové krúžky pre svoje ratolesti zvoliť.

21.08.2012 09:12
Rodičia sa pri výbere krúžkov rozhodujú podľa... Foto:
Rodičia sa pri výbere krúžkov rozhodujú podľa všestrannosti a záujmu detí
debata

Výber je v súčasnosti pestrý, centrá voľného času ponúkajú rôzne tvorivé dielne, internetové či pohybové krúžky. „V dnešnej dobe majú rodičia možnosť výberu z veľkého spektra záujmových útvarov pre svoje deti. Z našich skúseností vyplýva, že rodičia sa pri výbere krúžkov rozhodujú podľa všestrannosti a záujmu svojich detí,“ hovorí riaditeľ Centra voľného času Relax v Partizánskom Tibor Bélik.
 
Niektorí sa môžu snažiť svoje deti presvedčiť o krúžkoch, ktoré sú ich nesplnenými snami. Bélik pred takýmto postupom upozorňuje. Podľa výchovnopedago­gického pohľadu je plnenie si predstáv alebo snov zo strany rodičov prostredníctvom svojich detí neadekvátna forma, ktorá určite zle pôsobí aj na ďalší psychický vývin dieťaťa.
 
„Na základe skutočnosti, že rodič má možnosť slobodného výberu pre svoje dieťa, sa nám však počas dlhoročnej praxe nestalo, že by sa rodičia snažili presadzovať svoje nenaplnené sny cez svoje deti,“ podotkol.
 
Dilemou často pre rodičov ostáva aj otázka, či dieťa nútiť navštevovať konkrétny krúžok alebo nie. „Skutočnosti z praxe nám však jednoznačne ukazujú, že nie je vhodné nútiť alebo prehovárať dieťa. Z našej skúsenosti dávame možnosť navštíviť prvé hodiny záujmového krúžku, na ktorých sa môžu slobodne rozhodnúť, či daný krúžok bude dieťa naďalej navštevovať. I tento fakt je merným ukazovateľom pre rodičov, či je daný krúžok pre ich dieťa vhodný,“ dodal Bélik.
 
Dobe a módnym trendom podlieha aj ponuka záujmových krúžkov pre deti. Podľa Bélika prevláda v súčasnosti najmä trend spojenia tanca a hudby. „Nie je tomu inak ani v našom CVČ, kde máme množstvo záujmových krúžkov zameraných na rôzne tanečné štýly a tým sa snažíme prispôsobiť novým trendom i potrebám mladých ľudí,“ dodal.

Text: TASR
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...