Desiata ovplyvňuje koncentráciu

Učte dieťa už od prvej triedy desiatovať.

26.08.2012 18:13
Desiata ovplyvňuje koncentráciu Foto:
Desiata ovplyvňuje koncentráciu
debata

Ak dieťa odmieta raňajky aj desiatu a prvým jedlom dňa sa tak stáva obed, prejaví sa to aj na jeho správaní a koncentrácii. „Dlhá prestávka medzi jedlami spôsobuje pokles hladiny krvného cukru, teda glykémie. Prejavy sú pritom veľmi nepríjemné – dieťa je unavené, mrzuté či dokonca podráždené. Dôležité je teda jesť v krátkych intervaloch počas celého dňa,“ hovorí nutričná terapeutka Blanka Sekerová.

Skvelé je, ak môžu byť deti do prípravy svojej desiatej zapojené. Keď obkladajú chlieb obľúbenou zeleninou a zabalia si ho do svojej servítky, ktorá sa im páči, budú sa na svoju desiatu tešiť," radí Blanka Sekerová.

Deti v školskom veku sa stále vyvíjajú, mnohé z nich majú zvýšenú pohybovú aktivitu práve vďaka rôznym športom či hrám a niektoré zase naopak, nemajú pohyb takmer žiadny. „Tomu je nutné jedálniček dieťaťa prispôsobiť, aby neviedol k nadváhe. Jej príčinou totiž nie je vždy len vysoký energetický príjem, ale taktiež nízky výdaj,“ upozorňuje Blanka Sekerová.

Základné živiny, z ktorých telo získava energiu, sú sacharidy, bielkoviny a tuky. Dopoludnie je ideálne na príjem potravín obsahujúcich prevažne sacharidy, ktoré sú pre človeka najpodstatnejším zdrojom energie. Zvoliť by sme pritom mali sacharidy z obilnín, ale vhodná je aj ich náhrada v podobe niektorých cukrov, najmä z ovocia. "Bielkoviny a tuky by mali byť v tomto období prijímané samozrejme taktiež, ale v oveľa menšom množstve.

Text: -veg- pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...