Nech nie je neskoro - naučte dieťa čistiť si zuby

Chcete, aby si vaše dieťa pucovalo zuby odmalička, zapísalo si túto činnosť "za uši" a vykonávalo ju dva či viackrát denne? O to sa musíte postarať vy. Ísť mu príkladom, naučiť ho základy. Ako?

02.10.2012 17:20
Nech nie je neskoro - naučte dieťa čistiť si zuby Foto:
Nech nie je neskoro - naučte dieťa čistiť si zuby
debata

Dojčite
Ešte predtým, ako sa dieťa postaví na nohy a narastú mu zuby, ovplyvňujete, aký kvalitný bude mať chrup. Postaráte sa o to, ak ho najmenej šesť mesiacov budete poctivo dojčiť.

Kŕmte ho
Aby malo dieťa zdravé zuby, musí jesť potraviny podporujúce zdravé kosti. Patria sem napríklad zelené vňate (kôpor, petržlen, cvikla), sója, orechy, tvrdé syry, tuniak či cereálie. Učte ho, že keď zje napríklad cviklový šalát, spevnejú mu kosti. Ak pri futbale padne na zem, nezlomia sa mu tak ľahko! Úplne najvhodnejšie je vymyslieť k tomu rozprávku.

Ťažký oriešok
Zakázať dieťaťu sladkosti nebude len ťažký oriešok, ale aj kontraproduktívna aktivita. Zákazané ovocie totiž najviac chutí. Ako však nájsť kompromis, keď dobre viete, že cukor je úhlavným nepriateľom detských zúbkov? Nuž, neostáva nič, len nekupovať ho a nahrádzať ho zdravými alternatívami. Prípadne, naučiť dieťa, aby si po každom sladkom kúsku poriadne umylo zúbky.

Dohliadnite naň
Dohliadnite na to, ako si dieťa umýva zuby a keď s touto aktivitou začína, vytvorte mu zábavnú pôdu a čo najviac podnetov, aby ho to bavilo. Presýpacie hodiny, ktoré mu odmerajú čas, ako dlho si má zúbky umývať, veselú kefku a podobne. Nebuďte tým rodičom s varovným prísnym ukazovákom, aby ste mu celú činnosť neznechutili.

K zubárovi
Odporúča sa navštíviť ho medzi prvým zubom a tretím rokom. Alebo možno sa vám viac zapáči pravidlo: čím skôr, tým lepšie…
 
Text: dz pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...