Pitný režim detí nepodceňujte ani v zime. Dojčenská voda je to pravé

V zimných mesiacoch mnohé mamičky automaticky ponúkajú svojim najmenším či trošku vyrastenejším ratolestiam výlučne čajíky, ktoré však nemožno zamieňať s prirodzeným základom pitného režimu – s vodou.

15.11.2012 16:33
Pitný režim detí nepodceňujte ani v zime.... Foto:
Pitný režim detí nepodceňujte ani v zime. Dojčenská voda je to pravé
debata

Čaj pôsobí na telo močopudne a pri jeho konzumácii sa naše nároky na tekutiny neustále zvyšujú. Aj odborníčka – pediatrička MUDr. Elena Prokopová odporúča, aby mamy pokračovali s podávaním dojčenskej vody s izbovou teplotou – teda okolo 20 – 25°C.

U dojčenskej vody je okrem nízkeho obsahu minerálov dôležitý predovšetkým nízky obsah dusičnanov, ktorým sa odlišuje napríklad od vody z vodovodného kohútika. Pozor si treba dávať na stále zaužívaný mýtus, že prevarením vody z vodovodu sa stáva dojčenská voda.

„Prevarená voda z vodovodu nie je v žiadnom prípade náhradou za dojčenskú vodu. Prevarením sa síce môžu zničiť niektoré baktérie, ale nemení sa chemické zloženie vody, a teda ani obsah minerálov a dusičnanov v nej. Dokonca ani filtre na vodovode nemenia chemické zloženie vody,“ upozorňuje Prokopová. Zdôrazňuje, že na trhu sa nachádzajú dojčenské vody, ktoré pri rýchlom použití nie je nutné prevárať a sú určené na priamu konzumáciu pre dieťaťko.

Prokopová pritom upozorňuje, že celkom malé deti si vodu nedokážu vypýtať sami. Z celoslovenského prieskumu, ktorý vznikol v spolupráci firmy Rajec (vyrábajúcej aj dojčenskú vodu) s Úniou materských centier, vyplýva, že tretina opýtaných mamičiek dáva svojim deťom vodu až vo chvíli, keď si dieťa vypýta piť samo, prípadne zaznamená prvé príznaky smädu.

Únava, nervozita, plač a krik sú často len jedným z varovných signálov. Mamičky by preto mali mať neustále na pamäti, že podávanie vody hoci aj po kvapkách dokáže v dostatočnom predstihu zabrániť dehydratácií ich ratolesti.

Na benefity kvalitnej dojčenskej vody netreba zabúdať ani v období chrípkových epidémií. Pitný režim je mimoriadne dôležitý pri infekciách, keď deti pri vysokej horúčke strácajú veľké množstvo vody. Ideálne sú tekutiny v izbovej teplote alebo o niečo chladnejšie, ktoré pomáhajú teplotu znížiť.

„Ak deti užívajú lieky na vykašliavanie, je nevyhnutné zvýšiť aj príjem vody, čo im výrazne pomôže so zriedením hlienov,“ vysvetľuje doktorka Prokopová. Aktuálnym zimným problémom u dojčiat a malých detí bývajú hnačky spôsobené rotavírusmi, pre ktoré sú typické horúčky, hnačky a vracanie. „Dojčenská voda je pri týchto stavoch veľmi dôležitá na udržanie hydratácie,“ uzatvára.

Text spracoval: zg, pre Žena.Pravda.sk
Foto: SHUTTERSTOCK

debata chyba

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...