Dve mená pre bábätko. Nutnosť či módny hit?

Neviete sa dohodnúť s partnerom na mene pre vaše dieťa? Alebo naopak, rady by ste svojho potomka nazvali menom po niekom blízkom a zároveň by ste ho chceli odlíšiť?

15.02.2013 07:00
Dve mená pre bábätko. Nutnosť či módny hit? Foto:
Dve mená pre bábätko. Nutnosť či módny hit?
debata

Nuž, dnes už nie je ničím výnimočným, že rodičia dajú svojmu potomkovi aj dve mená. A tak sa stane, že v našich škôlkach po preliezačkách lozí Damián Peter, vašu dcéru uhryzne do ruky Benjamín Július alebo sa váš syn platonicky zamiluje do Sofie Anny.

Ako ste na tom vy? Máte doma dieťa s dvomi krstnými menami alebo naopak ste odporcom takejto „módnej vlny“?Mária (31)
Žijeme s mojim manželom už niekoľko rokov v zahraničí a tu nie je vôbec nezvyčajné, ak rodičia dajú svojmu dieťaťu dve, tri či dokonca štyri mená. Náš syn má tri mená, ale voláme ho podľa toho prvého- Markus. ďalšie meno sa páčilo manželovi, tak som mu spravila radosť a tretie meno má syn po mojom nebohom otcovi. Ak bude v budúcnosti chcieť, môže si z týchto troch mien vybrať.

Timea (27)
Môj syn má tiež dve mená. Volá sa Adam Štefan. Zvyčajne mu hovoríme s manželom prvým menom, no babky ho občas oslovia Adamko alebo Števko. Vôbec mu to nevadí a reaguje na obe mená rovnako. Nemyslím si, že by dieťa mohlo mať z toho nejaký zmätok, ak je zvyknuté, že mu tak vravia od narodenia.

Daniela (36)
Nesúhlasím s tým, aby deti mali dve mená, zbytočne ony aj okolie má z toho „chaos“. Môj manžel tiež nesúhlasil s menami, ktoré som vybrala ja. Ale keďže sme sa zhodli v tom, že dievčenské mená vyberám ja a na ňom bude výber mena pre syna, upokojil sa. Nakoniec máme dve dcéry a on musel súhlasiť s tým ako budeme volať naše dievčatá.

Jana (26)
Podľa jednej teórie by mala vyberať meno pre dieťa žena, nakoľko ona nosí dieťa pod srdcom a cíti jeho vibrácie. Aby som však nekrivdila mužom, mali byť mať právo „veta“, ak by im niektoré meno naozaj veľmi nesedelo či mali dokonca k nemu odpor. A či som za dve mená v rodnom liste? Áno aj nie, Niektoré mená sa naozaj k sebe pekne hodia a s priezviskom vytvárajú krásny celok. Na druhej strane fantázia rodičom nemá hraníc a tak som sa už stretla s kadečím. Najviac ma však prekvapila moja známa, ktorá dala svojej prvej dcére meno Mária Terézia a druhej Alžbeta Kristína.

Text: -kk- pre Žena.Pravda.sk
Foto: Shutterstock

debata chyba

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....