Nenechávaj opraty pohodené na zemi

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Nečakaj, že sa o tvoje šťastie a spokojnosť postará priateľ...

12.10.2014 07:00
vzťah, priateľ, náplasť Foto:
Mám ho rada, on tvrdí, že ma tiež miluje. No je to muž „na roztrhanie“. Hovorí, že ak niečo potrebujem, mám zavolať a on zváži, či mi môže pomôcť.
debata

Dobrý deň, Maxim, mám po štyridsiatke, som rozvedená. Pár rokov mám vzťah s mužom, ktorý žije s chorou matkou. Nemáme spoločnú domácnosť, aj keď som to pred rokom navrhla. A tak sa po práci vraciam do nového, no prázdneho bytu. Áno, volá mi takmer každý večer, niekedy sa zastaví alebo ideme von. Inak žijeme každý svoj život. Asi by som mala byť v mojom veku rada, že vôbec niekoho mám, no cítim sa často osamelá. Možno mu závidím jeho perfektný vzťah s rodinou bývalej manželky, aj priateľský vzťah s ňou? Je s nimi, kým ja ostávam sama. Snažím sa vyplniť čas športom, záľubami a zbytočne nemyslieť. Čo povieš na takúto situáciu: Boli sme na dovolenke v Chorvátsku. Aj keď som túžila po dovolenke vo dvojici, išli sme tam tri páry. Dve dvojice boli manželia, ktorí sa poznali s priateľom už za čias jeho manželstva a často vyťahovali historky, ktoré zažili ešte s jeho ex. Od polovice dovolenky sa do vedľajšieho privátu ubytovali dospelé dcéry môjho priateľa aj s partnermi. Priateľ mi to „zabudol“ pred dovolenkou povedať, ale podľa neho to bola skvelá príležitosť, aby sme sa spoznali. Dcéry si ma okukávali (chápem), boli ku mne slušné, no ja som sa v celom tom pobyte dosť strácala. Keď sme odchádzali, dievčatá pripomenuli otcovi, že po príchode domov majú rodinnú oslavu u priateľovej exsvokry, cestou riešili detaily príprav na túto akciu. K exsvokre nechodím, priateľ ma tam nikdy nevolal. Vieš, trápilo ma, že sa ma nespýtal, čo budem robiť, akoby ma na toto obdobie odložil do skrine. Mala som objednaný nábytok, ktorý mi mal prísť po dovolenke, no priateľ na to zabudol a ja som to už nepripomínala. Nakoniec mi pomohli kolegovia. Vieš, Maxim, som v tom ako slon v porceláne. Mám ho rada, on tvrdí, že ma tiež miluje. No je to muž „na roztrhanie“. Hovorí, že ak niečo potrebujem, mám zavolať a on zváži, či mi môže pomôcť. No sú aj také situácie, keďže nežijeme spolu, že mi pomoc hneď ponúknu susedia, kolegovia. Priateľ sa potom uráža, že som nezavolala jeho. Pred týždňom, keď som si myslela, že to vzdám, som dostala poriadnu chrípku a priateľ ma prekvapil svojou starostlivosťou. Doniesol mi slepačiu polievku, lieky, uvaril čaj. Je pravda, že u mňa neprespal, aj keď som mala horúčku, no ráno volal. Stihol medzitým pokosiť a poliať záhradu u bývalej svokry, zaviezť dcéru k priateľovi, druhej dcére pomohol s policami, dokonca sadnúť s priateľom na pivo. Možno mi, Maxim, povieš, že podľa teba je to O.K. Viem, nemám dvadsať. Život mám asi viac za sebou ako pred sebou. Ako hovorí môj priateľ, každý máme svoju minulosť, ktorá nás dobieha. Preto nemám čakať, že budem pre priateľa prvá v poradí? Poraď.
Mirka

Áno, Mirka, nečakaj na to, že ti priateľ dá taký priestor, po akom túžiš. Hlavne nezostávaj v skrini, keď ťa do nej zavesí. On si možno myslí, že si ťa zo skrine vyberie, keď bude mať okienko v nabitom rozvrhu, ale ty by si sa mala pokúsiť zmeniť nastavenie vášho vzťahu. Takže ak túžiš po dovolenke v dvojici, musíš zabodnúť prst do obrázka v katalógu, povedať, že si vždy túžila vidieť vilu princeznej Sissi na Korfu a priamo sa priateľa opýtať, či mu vyhovuje začiatok júla. Urob pre susedov a kolegov (tých, čo ti pomáhajú s nábytkom a so všetkým, na čo priateľ nemá čas) doma večierok, priateľa pozvi, ale ak bude v tom čase akurát natierať bývalej svokre plot, povedz, že nevadí, že si bez neho poradíte a že aj starej panej treba pomáhať. Buď príjemná na jeho dcéry, ale ďakuj bohu, že ťa priateľ nevláči na oslavy k exsvokre, kde by si ťa opekali na ražni. A medzi nami – na tvojom mieste by som bol rád, že spolu nebývate, pretože by si bola omnoho viac konfrontovaná s priateľovou minulosťou, ktorú má zavesenú na pätách. Mám pocit, že by si mu mala viac unikať než ho naháňať, viac plánovať než s tichou výčitkou čakať. Nečakaj, že sa o tvoje šťastie a spokojnosť postará priateľ, ktorý zjavne nie je žiaden diplomat a psychologický mág. Kým prvý veľký vzťah v živote je vraj hlavne o povinnostiach – založiť rodinu, vychovať deti, urobiť kariéru – druhý, ten, čo príde v zrelšom veku, by mal byť o radosti, ktorú spolu zdieľame. Tak maj svojho priateľa pre radosť, nie na to, aby ťa tlačil do pozície trpezlivej chápačky a vyčkávačky. Chyť opraty do rúk a nenechávaj ich pohodené na zemi.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #vzťah #Maxim E. Matkin #opraty

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...