Manžel uprednostňuje svoju rodinu predo mnou a pred synmi

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Keď nabudúce príde tvoj muž domov, privítaj ho s plánom, kam pôjdete vy dvaja s deťmi ako rodina.

13.09.2014 08:00
rodina, výlet, voľný čas Foto:
Ak manžel nerobí plány rodinných výletov, urobte ich vy.
debata

Ahoj, Maxim, som mamička dvoch nádherných chlapcov, vydatá za možno najlepšieho muža pod slnkom, ale máme isté problémy a ja neviem, čo s nimi. Začnem po poriadku. Manželia sme 11 rokov a manžel pracuje stále mimo Slovenska, takže všetko je na mojich pleciach, čo sa týka domácnosti a výchovy. On zarába peniažky, aj keď viem, že aj on to má ťažké, som presvedčená, že to má omnoho jednoduchšie. Ale možno sa mýlim, ozaj neviem, čo je už o.k. a ako sa správať a ani neviem, čo by som mala všetko napísať. Napíšem teda ten náš opakujúci sa problém, aj keď je ich viacej a nabaľujú sa. Momentálne riešim, že po dvoch mesiacoch došiel domov, tešila som sa naňho ako malá, bol s nami jeden deň, ale presedeli sme ho iba doma, bol unavený akože z cesty, na druhý deň sa vybral s jeho rodinkou na celý deň po obchodoch, lebo brat potrebuje niečo nakúpiť. Naštvalo ma to a už bolo zle-nedobre, že ho obmedzujem v stretávaní s rodinou. Vieš, ja a jeho rodina sa nemusíme, závideli všetko a ja naivná čistá duša som nevedela, „o co kráčí“, až postupom času mi to došlo a po 10 rokoch sa začala obracať karta, ale môj manžel si všetko len vypočuje, oni sem-tam vidia, že niečo nie je v poriadku, keďže nie som profesionál v pretvarovaní ako oni, dokážu sa mi pozerať do tváre, ako keby sa nikdy nič nestalo, nebol by deň, keby mu nevolali, lebo niečo potrebujú. Vždy že čo ako budeme tráviť čas a vždy nič, iba ak tak s jeho rodinou. Vytiahli nás na chatu, aj keď môj manžel vedel, že s nimi ja už toho veľa nenarozprávam, len kvôli deťom, že sedia furt doma, keďže náš otecko je vždy mimo a my naňho stále iba čakáme, tak som súhlasila, ale keď sa termín blížil, bolo veľa situácií, že ja ostanem doma a nech ide s deťmi on sám. Dôvod? 4 dni premárnené s neznámymi ľuďmi, s ktorými si nemám čo povedať. Ťažko sa píše o takých podrobnostiach, ktoré robia veľa zla, vždy mám pocit, že viac uprednostňuje svoju rodinu ako mňa, možno sa mýlim, ale ide o to, že ja to takto cítim a je mi strašne trápne o tom písať, ale už si neviem dať rady.
Silvia

Tvoj list opisuje zvláštne duševné rozpoloženie. Akoby si bola hokejista, vyšla na ľad, ale natruc by si si nevzala korčule, chrániče ani hokejku a potom by si bola nešťastná z toho, že sa ti nepodarilo streliť gól a ešte ti aj niekto tresol po chrbte. Vzdala si sa totiž svojich zbraní a nástrojov, ktorými sa dosahujú nielen tvoje osobné ciele, ale aj rodinné šťastie. Tvojimi zbraňami je aktivita, diplomacia, úsmev a trocha pretvárky. Nehovor, že sa pretvarovať nevieš. Pretvarovať sa nechceš. A ja si myslím, že v mene vyššieho dobra, ktorým je tvoja rodina, je pretvárka voči manželovej rodine namieste. Je úplne jedno, akí nepríjemní boli kedysi a akí vypočítaví sú teraz – je to rodina tvojho manžela a ty buď k nim taká zdvorilá a vľúdna, ako najviac dokážeš. Viem, že keď to teraz čítaš, hovoríš si, že som nič nepochopil a že ak ty budeš zdvorilá, bude to nespravodlivé, lebo oni si to nezaslúžia. Lenže pravda je taká, že oni si to možno nezaslúžia, ale tvoj muž si to zaslúži. A okrem toho, čím viac budeš ty milá na jeho rodinu, tým menej bude mať on potrebu s nimi byť – nepýtaj sa ma prečo, je v tom záhadný princíp vyvažovania, na vysvetlenie ktorého tu nemám priestor, ale funguje to. Takže stručne: Po prvé: Nedá sa to porovnať, ale je jasné, že aj ty, aj on to máte ťažké, pretože bojujete každý na svojom bojisku a snažíte sa mať dobré manželstvo napriek vzdialenosti. Klobúk dolu! Po druhé: keď nabudúce príde tvoj muž domov, privítaj ho s plánom, kam pôjdete vy dvaja s deťmi ako rodina. Ak on nerobí plány, musíš ich urobiť ty skôr a zaujímavejšie než jeho rodina. Po tretie: keď vás niekam pozve jeho rodina, nahoď sa a choď, buď príjemná a pekná, pretože hoci teba to otravuje a chcela by si byť s mužom sama, jemu možno chýba spoločenský kontakt, chce byť medzi inými ľuďmi a pripusti si aj možnosť, že tam chce byť s tebou, lebo sa chce pochváliť skvelou ženou. Myslím, že riešenie vášho problému je v zmene pohľadu na celú kauzu a hoci to vyzerá ako náročná záležitosť, myslím, že ten najlepší muž pod slnkom a dvaja krásni synovia za tú snahu stoja. Drž sa!

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #voľný čas #Matkin #výlet

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...