Čas hrá v tvoj prospech

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Trieskať dverami, rozvádzať sa a kričať môžeš aj o rok, ale ak si teraz zachováš chladnú hlavu, možno to nebude treba.

10.08.2014 14:00
vzťah, rozvod, nevera Foto:
Psychologicky a emocionálne neudržateľná situácia nahlodáva tých, ktorí ju spôsobili.
debata (1)

Milý Maxim, po prečítaní niekoľkých tvojich článkov som sa tiež rozhodla obrátiť sa na Teba so svojím problémom. Mám 39 rokov a 14 rokov som vydatá. S manželom sme predtým chodili 5 rokov, takže je to už pekných 19 rokov čo sme spolu. Máme 12-ročného syna, ktorý chodí na 8-ročné gymnázium. Manžel podniká, viac-menej sa mu darí, tretí rok bývame v novom dome, dalo by sa povedať, že všetko je ideálne, ale nie je. Manžel si pred pol rokom našiel milenku a údajne sa do nej zaľúbil. Keď som na to prišla, už nemohol zatĺkať a k všetkému sa priznal. Hneď mi aj oznámil, že sa s ňou nerozíde, pretože ju ľúbi. Ale nechce sa ani rozviesť, pretože ľúbi aj mňa a hlavne nechce rozbiť rodinu kvôli nášmu synovi, na ktorom mu veľmi záleží. Povedal, že ma už nemiluje, ale stále ma ľúbi a nevie sa rozhodnúť, čo ďalej. Dotyčná je vydatá, ale netuším, kto to je a aký má vzťah so svojím manželom, ani či má deti. Mňa táto situácia ničí, nechcem sa rozvádzať, ale ani tolerovať jeho milenku. Je pravda, že odkedy o nej viem, manžel sa zmenil. Je ku mne milý, poobedia, noci aj víkendy trávi s nami a s ňou sa musí asi stretávať doobeda, kým je akože v práci. Ani intímne žiť sme spolu neprestali, aj keď po toľkých rokoch to nemôže byť ako na začiatku, a verím, že s niekým novým to musí baviť viac. Tvrdí, že naši priatelia o nej nevedia, ani rodina, teda tí, ktorým som to nepovedala, lebo sama by som to nezvládla. Neviem, ako ďalej, bojím sa že sa nikdy nerozhodne, a ja takto žiť nechcem. Takže prosím o radu, čo ďalej.
Katka

Napriek tomu, že to tak nevyzerá, situácia je postavená tak, že ak si schopná vydržať a nerobiť manželovi scény, je veľmi pravdepodobné, že milenku spláchne čas a manžel zistí, že to teba ešte stále miluje a čo sa milenky týka, iba mu dočasne preskočilo. Naozaj sa nesnažím moralizovať a brať vietor z plachiet všetkým tým čitateľkám, ktoré sa zahľadeli do nejakého ženatého fešáka, ale skúsenosti a renomovaní sexuológovia tvrdia, že vo väčšine prípadov ťahá milenka za kratší koniec. Teda ak nie je vzťah manželov v úplnom rozklade a ak sa muž úplne hormonálne nezblázni. Zdá sa, že to nie je váš prípad. Manžel nechce rozbíjať rodinu a hoci ty to tak momentálne nevnímaš, nechce ti ublížiť, trávi s vami čas, má pevný vzťah so synom a neprestali ste spolu intímne žiť. Tebe zostáva jediné – počkať. Nerobiť scény, neplakať, nevyčítať, ale upraviť sa, navariť a robiť pohodu. A určite do toho nezaťahovať rodinu a známych – čím viac ľudí to bude riešiť, rozoberať, starať sa do toho, stavať sa na tú alebo onú stranu a rozdeľovať vinu, tým horšie sa vám to podarí dať do poriadku. Ani keď máš kopu blata na koberci, nezavoláš tridsať ľudí nech ho poroznášajú na topánkach do širokého okolia, ale radšej zatvoríš dvere, otvoríš okno a počkáš, kým vzduch blato vysuší, aby sa dalo ľahko zoškrabať a povysávať. Takže ticho, teplo, tekutiny, tíšenie bolesti a transport – tých povestných päť protišokových T platí aj na tvoju situáciu. S tekutinami alkoholickými to preháňať netreba, tíšiť bolesť odporúčam len pod dohľadom lekára, nie svojpomocne, ale čo sa transportu týka – výlety a dovolenky sú príjemné v tom, že na nich budete mať spoločné zážitky a neprítomnosť domácej scenérie ti možno umožní nemyslieť na to, na čo myslieť nechceš. Viem, že ľahké to nie je, ale určite si v živote zvládla aj horšie veci a rodina, syn, nový dom za tú chvíľu premáhania stojí. Nemusíš sa báť, že tak budeš žiť navždy. Takáto situácia je psychologicky a emocionálne neudržateľná a prvých bude nahlodávať tých, ktorí ju spôsobili – teda vzťah manžela s milenkou. Čas hrá v tvoj prospech, dôveruj budúcnosti a čakaj. Trieskať dverami, rozvádzať sa a kričať môžeš aj o rok, ale ak teraz zachováš chladnú hlavu, možno to nebude treba. Držím palce!

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #manželstvo #vzťah #rozvod #nevera #Matkin

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...