Sny mám okorenené jeho neverou

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Vy tvoríte sny, nie ony vás, tak ich vytvorte také, aby boli krásne.

03.08.2014 14:00
nevera, vzťah, problém Foto:
Sny môžu byť len podvedomými strachmi.
debata

Drahý Matkin. Najprv by som Vám chcela poďakovať za Vaše odpovede. Ste oázou, ku ktorej sa utiekajú životom bičované a skúšané bytosti. Váš nadhľad a Vaša múdrosť pomáha ľuďom zachrániť ich duševné zdravie. Aký je môj problém? Snový. Doslovne. Mám veľmi rozjatrené podvedomie a moje sny sú často veľmi ohrozujúce. Napriek tomu, že mám dlhodobý pekný vzťah s mužom – vdovcom, s ktorým nežijeme síce v spoločnej domácnosti, ale denne komunikujeme, sme na jednej vlne, sme si oporou v krízových situáciách, aj v intímnej oblasti je to O.K., všetky sny s ním sú okorenené jeho neverou. Buď sa strácame z dohľadu a on niekoho má, alebo ho v snoch vidím s inou osobou… To ma robí bdelou a pesimistickou a je to taký blen na duši. De facto stále očakávam, že sa to stane. Dá sa s tým vôbec niečo robiť? Sú tieto sny len podvedomé obavy a strachy bez reálneho základu? Alebo sú prejavom vnútorného komplexu, že nie som hodná lásky, len zrady? Môžem si takýmto pesimizmom ten stav nevery aj navodiť? Neviem čo s tým. Ďakujem za Váš názor.
Amata

Milá Amata, ďakujem za vľúdne slová. Na vaše otázky odpovedám: áno, áno, áno. Tie sny môžu byť len podvedomými strachmi, môžu byť prejavom vnútorného presvedčenia, že nie ste hodná lásky, tými snami si stav nevery môžete aj navodiť. Neviem, prečo sa vám sny vracajú, ale všetko, čo sa opakuje, je hodné našej pozornosti. Je možné, že vo vašej minulosti je niečo, čo ste ešte celkom nespracovali, nejaká krivda, zrada, odmietnutie, nedostatok lásky, možno ťažké detstvo, možno komplikované partnerské vzťahy a hoci je teraz navonok všetko v poriadku, zranená a nevyliečená duša akoby sa stále pýtala, či je to naozaj tak, či jej opäť niekto neublíži, a preto maľuje v snoch nepríjemné výjavy, aby vás na ne pripravila, aby vás zaočkovala. „Kto sa raz popáli, už aj studené si fúka“, hovorí moja stará mama a vy si v snoch nielen fúkate, ale aj prikladáte do pece. Pretože vám sa nielen sníva, vy sa potom hypotetickej priateľovej nevere venujete v duchu aj cez deň, premýšľate, či to korešponduje s realitou, či sú tu nejaké skutočné indície. Jednoducho – zadávate budúcnosti program. A to nie je dobré, lebo napriek snom, vy v skutočnosti nielen že nechcete byť oklamaná, vy by ste nemali ani žiť v strachu z nevery. Čo s tým? Ja si myslím, že ak ste už niekedy mali pocit, že by ste chceli vyskúšať psychoterapiu, tak teraz je ten správny okamih a sny sú dôležitým impulzom. Pri troche šťastia nájdete múdreho a skúseného odborníka, s ktorým sa vám môže podariť trochu si v sebe upratať, porozumieť snom a nielen im a naučiť sa vidieť seba a budúcnosť šťastnejšie. Ak to chcete vyskúšať najskôr svojpomocne, tak ja vám budúcnosť maľovať na ružovo nebudem, ani nebudem opakovať takú obľúbenú a takú neúčinnú mantru ako „Nebojte sa!“a „Musíte sa vzchopiť!“. Pretože keď sa človek bojí a je nevzchopený, prednášať heslá nepomáha. Pomôcť by mohlo, keby ste sa pozreli dozadu a spomenuli si na všetko to pekné, čo ste zažili, na šťastné pointy, na okamihy, kedy niečo dobre dopadlo napriek strachu, že nedopadne, na okamihy lásky, na milujúcich ľudí, na záchvaty smiechu a chvíle, kedy ste sa cítili spokojná, milovaná, pod ochranou a na svojom mieste. Určite také veci v pamäti máte. Určite ste zvládli veľa ťažkých skúšok a zažili krásne veci. Spomeňte si na to. A spomeňte si na to všetko aj večer pred spaním. Že niekto tam hore vás má rád. A niekto vás má rád aj tu na zemi. Že na vás priateľ večer myslí a v duchu vás objíma. A tak ho v duchu objímte tiež. A potom, keď budete zaspávať, chyťte ho v svojej mysli za ruku. Možno znovu uvidíte muža jemu podobného s inou ženou, ale je to len niekto podobný, svojho priateľa máte totiž po svojom boku. Držíte sa za ruky alebo on vás drží okolo pliec a všetko je tak, ako má byť. A snívajte aj cez deň, sny, ktoré sa vám páčia a posilňujú vás. Prezradím vám tajomstvo – to vy tvoríte sny, nie ony vás, tak ich vytvorte také, aby boli krásne.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzťah #sny #nevera #Matkin

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...