Vzťahy sa nemajú prežívať osamelo pred obrazovkou

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Pozor, objektom tvojej lásky v skutočnosti nie je reálny muž, ale tvoja predstava o ňom...

26.07.2014 17:00
kancelária, práca, počítač, sekretárka, žena, Foto:
Píšete si s nim doma, nedáte tomu pokoj ani v práci. Ale stále je to len virtuálna láska.
debata

Milý Maxim, takmer by som na Teba zabudla, keby mi Ťa nepripomenul jeden muž, s ktorým súvisí môj problém. Jedného dňa som si začala písať s mužom, ktorý reálne existuje, viem kde býva a podobne, ale osobne sa nepoznáme. Písali sme si spolu 4 mesiace a spočiatku každý deň. Za ten čas to bolo niečo vyše 11 000 správ. Mám síce 23 rokov a mala by som mať rozum, ale zaľúbila som sa do neho ako pubertiačka. A hoci on má 21, páčil sa mi jeho humor a inteligencia. Ibaže po 3 mesiacoch to začalo z jeho strany akosi chradnúť…a ja som sa zrazu začala cítiť sama. Napísala som mu správy o tom, že by sme sa mali porozprávať o nás, a on občas odpísal, no neskôr už vôbec. Pritom viem, že čas mal. A každý, kto má niekoho rád a chce byť s tým druhým, tak si čas nájde. Ibaže ja som bola zaľúbená a chcela som byť s ním aspoň v tomto virtuálnom svete. Ale keď už som to nemohla uniesť, tak som mu poďakovala za naše písanie si a že mu želám všetko dobré. Prečo mi nemohol povedať, keď som ho žiadala, aby mi povedal, čo vlastne odo mňa chce? Je to vôbec možné zamilovať sa cez internet? Občas som mávala pocit, že aj on sa namotal, i keď to moc často nedával najavo. Ja som tu bola vždy pre neho, on tu bol len keď mu to vyhovovalo. Ako je možné mať niekoho rád, a potom zrazu ten pocit vyprchá, pomaly a postupne, ako keď otvoríš perlivú minerálku a časom ti z nej ostane len voda, ak ju necháš otvorenú príliš dlho. Prosím Ťa, povedz mi, bola toto láska? Alebo to bola len akási pofidérna ilúzia lásky? Lebo mi veľmi veľmi chýba jeho „prítomnosť“ a v mojom srdci ostalo zas len prázdno. A kým predtým mi pri jeho správach svietili oči od šťastia, teraz sú moje oči pri myšlienke na neho len pre plač. A je to už mesiac, akurát len s tým rozdielom, že už za ním neplačem tak veľmi. Prosím Ťa, poraď mi, ako zabudnúť a vypnúť to, čo v sebe voči nemu cítim. Lebo ja už neviem ako ďalej.
Alžbeta

Milá Alžbeta, v prvom rade sa nemôžem ubrániť otázke, prečo ste sa s tým chlapcom nestretli osobne? Internet je dobrý na nadviazanie kontaktu, ale normálne zoznámenie a rozvíjanie vzťahu musí prebehnúť naživo. Nie sme len zhlukom informácií, sme ľudia s hmotným telom a zmyslami, nemôžeme vzťahy prežiť mlčky a osamelo sediac pri počítačových obrazovkách. Možnosť virtuálnych vzťahov je tu pätnásť rokov, no my sme už tisícročia naprogramovaní na to, aby sme niekoho videli, počuli, zavoňali si, dotýkali sa a mali spoločné zážitky. Ty máš veľkú obrazotvornosť a si citovo bohatý človek, no keďže v realite si nenašla priestor, kde by sa tvoj „talent na lásku“ uplatnil, rozvinul sa vo virtuálnom svete. Ale tento druh virtuálneho vzťahu je bez budúcnosti. Pýtala si sa toho muža, čo od teba chce, to on však nevedel – na to by ste museli vstať od stola, riskovať stretnutie tvárou v tvár a buď by z toho niečo bolo alebo nie. Chceš vedieť, či to bola láska a ja hovorím áno, mohla to byť láska, pretože láska je v tom, kto miluje, nie v tom, kto je milovaný. Musím však dodať, že objektom tvojej lásky v skutočnosti nie je reálny muž, ale tvoja predstava o ňom. A preto je to celé také komplikované. Čo by som ti radil v tejto chvíli? Jednoduchú vec – napíš mu „Poďme zajtra spolu na kávu“. Alebo „vyvenčiť tvojho psa“, „do kina na horor“, „na bowling“, „na výstavu japonských bábik“. Ty vieš o ňom viac, tak vieš odhadnúť, čo sú témy, čo vás spájajú. Nemá zmysel skúšať niekoho vytrucovať cez virtuálne kanály, prestaň sa doma umárať a vyplakávať, to nikam nevedie, zozbieraj odvahu – lebo niekedy je v pozadí nedostatok odvahy, keď sa niekto pustí do vzťahu na dištanc – a stretni sa s tým chlapcom. Buď si porozumiete a ty získaš prinajhoršom kamaráta alebo zistíš, že to bol teda fakt celé omyl a plakať kvôli nemu ťa už ani nenapadne.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #Maxim E. Matkin #virtuálny vzťah #obrazovka #online zoznamka

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...