V každom vzťahu je nejaký zádrh

Ak vám nie je s vaším vyvoleným alebo vyvolenou v posteli aspoň dobre, ak už nie úžasne, do manželstva sa nehrňte...

19.07.2014 07:00
manželia - hádka - problém Foto:
Ani vzťahy po rokoch nebývajú jednoduché a treba vedieť nájsť spôsob, ako to zmeniť alebo zlepšiť.
debata

Môj manžel má 60 rokov, ale ešte v živote nespal so ženou, je panic. On nevie, ako sa to robí, čo dnes vedia aj malé deti. Načo sa ženil ako 58-ročný, keď si nedokáže plniť ani len manželské povinnosti? Viete, my sme nemali ani predmanželský sex, ani nič nebolo na svadobnej ceste, ktorú som platila ja, bolo to v Londýne, a stále nezáujem. On, ak môžem byť diskrétna, si opiera svoj penis o môj zadok, nemravné, a robil by to hlavne ráno o druhej, neváha ma zobudiť, pre mňa je to otrasný šok. Ako sa to dá liečiť? Prosím, pomôžte, vďaka!
Viviem, 59

Nuž, nerád by som sa niekoho dotkol, ale ja si neviem predstaviť, že by som si vyberal kabát, ktorý sľubujem, že ho budem nosiť do konca života a pritom by som si ho pred kúpou nevyskúšal. Takže ani neviem, ako je možné odkráčať pred oltár s niekým, s kým síce plánujeme mať sex – s ním a len s ním/s ňou a len s ňou až do konca spoločných dní – ale pritom nevieme, či si voniame, vyhovujeme, či sú nám podobné veci príjemné, či to chceme aspoň podobne často a podobne intenzívne, či vieme vzájomne akceptovať svoje zvláštnosti. Jasné, že v manželstve nemusí ísť o sex – v prípadoch, že sú obaja partneri nastavení tak, že im o sex nejde. Lenže väčšine ľudí je sex príjemný a chcú sa mu venovať s človekom, ktorého majú najradšej. Ak to ten druhý vníma inak, prichádza k veľkému trápeniu. A ak má niekto pocit, že manželský sex má byť plný sebazaprenia, tak to ja si myslím, že sebazaprenia si užijeme všade inde neúrekom a v manželskom sexe by mali ľudia nachádzať útechu a úľavu. Spočinutie ako v obľúbenej deke. A aj deku nekupujeme zabalenú v igelite, musíme ju pohladiť, zavinúť sa do nej, aby sme vedeli, že áno, tu to bude fungovať. Takže, prosím vás, milí čitatelia, ak vám nie je s vaším vyvoleným alebo vyvolenou v posteli aspoň dobre, ak už nie úžasne, do manželstva sa nehrňte, verte skúsenému, ktorý toho mnoho zažil, vypočul a v tisíckach listov prečítal.

Teraz, Viviem, k vám. Z vášho listu mám pocit, že ste na svojho manžela taká nahnevaná, že by ste ho boli schopná roztrhať v zuboch. To nie je dobré duševné rozpoloženie na riešenie delikátnych vecí. Asi ste mali o svadobnej ceste a medových týždňoch romantickejšie predstavy a sklamanie vám vzalo dobrú náladu aj chuť experimentovať. Skúste sa teda najskôr upokojiť, povedať si, že v každom vzťahu je nejaký zádrh, aj u vás sa teda jeden objavil a keďže si so svojím problémom váš manžel neporadil sám, možno keď na to budete dvaja, pôjde to ľahšie. Keby ste mali o tridsať – štyridsať rokov menej, budem vám dávať praktické rady. Mám však neodbytný pocit, že ak sa niekto za štyridsať rokov dospelého života nedostane k sexu so ženou, asi bude pes zakopaný hlbšie a bude to chcieť odborníka, aby ho vykopal. Takže skúste preskúmať personálne obsadenie najbližších sexuologických poradní a potom si tých sexuológov skúste vygoogliť – mnohí z nich píšu blogy, prispievajú do novín, alebo s nimi robili rozhovor, ľahšie tak nájdete niekoho, komu budete dôverovať a potom sa za ním alebo za ňou spolu s manželom vyberte. Pravda je totiž taká, že ak dvaja ľudia chcú mať spolu sex, vždy sa nakoniec nájde spôsob, akým sa im podarí. S pomocou odborníka to hádam zvládnete rýchlejšie a menej bolestne. A kým budete googliť a hľadať termín v poradni, ak by sa vyskytla primeraná atmosféra, skúste si spomenúť na bohaté dámy v starom Ríme – tie si rady spestrovali život nocou s gladiátormi, ktorí mali na druhý deň predstúpiť do arény pred preplnené hľadisko. Ak môžeme veriť dochovaným prameňom, od gladiátorov požadovali len to, aby boli vzrušení. Zvyšok si už patricijky zariadili tak, ako to vyhovovalo im – existujú totiž polohy, v ktorých je sex v réžii ženy. Nenahováram vás na gladiátora, ale na to, aby ste prevzali iniciatívu. Nemusí to v každej mladomanželskej posteli vyzerať ako u Rosamunde Pilcherovej, možnosti a túžby sú predsa príjemne rozmanité.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzťah #poradňa #Maxim E. Matkin #zádrh #panic

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...