Mám byť vďačná za to, že mám frajera?

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Ty si vytváraš kritériá, podľa ktorých plánuješ svoj život.

24.05.2014 14:00
láska, zrelý vzťah Foto:
Rozhodujte sa na základe vlastných pocitov.
debata (2)

Dobrý deň, Maxim, budem mať 50 a predsa mám chaos vo vzťahu. Som rozvedená, bývam sama, deti vyštudovali, žijú v hlavnom meste. Nechcem fňukať, snažím sa obracať, splácam hypotéku, našla som si slušne platenú prácu, doštudovala VŠ. Športujem, chodím na hory, mám priateľov. A mám vzťah. Chodíme spolu päť rokov. Žije u rodičov. Neďaleko. Obdivujem ho, ako im pomáha. Vlastne pomáha celej rodine. Ako hovorí, robí to, čo ho baví. Nedávno maľoval u exsvokry. Navrhla som mu nedávno spoločné bývanie, k rodičom by to mal blízko. Nesúhlasil. Rodičia ho potrebujú, možno niekedy neskôr. A tak žijem sama, muž, ktorého milujem, mi každý večer zavolá, aby mi povedal, kde sa bol bicyklovať, alebo bol na pive. U exsvokry si zakladá záhradku, občas mi rozpráva, ako mu to ide. Zdá sa mi to uletené, pretože ja túto záhradu nikdy neuvidím, exsvokra si to nepraje. Po ôsmich rokoch som sa rozhodla, že omaľujem. Nestihla som to ani poriadne dopovedať a dozvedela som sa, že on neznáša tieto práce, musí maľovať aj doma, no požičia mi rebrík. A tak, Maxim, už týždeň maľujem po večeroch sama, muž, ktorého milujem, mi každý večer zavolá a spýta sa, ako sa mi darí. Tento muž sa občas zastaví, donesie mi napr. ovocie, alebo kompót, teda robí len to, čo ho baví. Dostávam sa do divnej situácie, pretože moje okolie ho vníma ako môjho partnera (veľmi sa snaží dať to všetkým najavo), no zároveň ma moji susedia a známi vidia samú maľovať, vláčiť farbu… Včera večer sa zastavil, pretože – ako povedal – veľmi mu chýbam. Ledva som zišla z rebríka, dozvedela som sa, aké mám kruhy pod očami, vyzerám unavená, divná. Vieš, Maxim, na jednej strane sa mi chce niekedy kričať, nech vypadne a nech sa už nikdy nevracia, ale kamarátka hovorí, že by bola šťastná, keby niekoho mala. Je staršia, skúsenejšia? Možno robím len niečo nesprávne, možno to tak býva, že muži v päťdesiatke majú svoje zaužívané rituály, chcú sa stretávať len občas, mať svoj život, záľuby. Len ja sa v tom akosi strácam. Rady typu „buď s ním, kým si niekoho poriadneho nenájdeš“ nie sú pre mňa, pretože keď niekoho ľúbim, nedokážem stretnúť iného. Myslíš, Maxim, že moc vymýšľam, myslíš, že by som mala byť vďačná za takéhoto muža a nemala zbytočne fantazírovať?
Jana

Nemusí byť každý muž fanúšik domáceho majstrovania, no neviem si predstaviť slušného chlapa, ktorý sa pozerá, ako sa žena, ktorú má rád, s niečím trápi a nepomôže jej. Ty si počítala s tým, že keď ťa uvidí potácať sa s vedrami, že nevydrží a urobí to sám. Moja mama občas používa túto taktiku a väčšinou jej to vychádza, asi je obklopená väčšími gentlemanmi. Na druhej strane je to z jej strany aj tak manipulácia. Rozumná žena sa totiž sama do maľovania bytu nepúšťa. Buď jej to urobí niekto zadarmo – napríklad priateľ, ktorý má za to iné benefity, alebo to spraví niekto za peniaze – napríklad maliar, ktorý sa tým živí a urobí to rýchlejšie a lepšie než ty. Keďže ty si počítala s tým, že to urobí tvoj priateľ buď dobrovoľne alebo v okamihu, keď ťa uvidí v problémoch, verím tomu, že keď si stála na rebríku, veľmi si si to neužívala. Navrhujem vziať si z toho pár poučení. 1. Neočakávaj. Zdá sa, že výdaj energie má tvoj priateľ na prídel. Nie je povinnosťou muža poskytovať domáce kutilstvo, ale z jeho prístupu vyplýva, že ťa priateľ má v škatuľke priateľka a nie v škatuľke „budúca životná partnerka“. Ste spolu päť rokov a nikam ste sa nepohli, nevyzerá to tak, že raz príde ten deň a budete mať spoločnú chladničku. Zvykni si na tú myšlienku a uvažuj, či potrebuješ s nejakým mužom aj žiť, keď ho máš rada. 2. Vyjednávaj. Muži majú radi výmenný obchod, naozaj, skús formulovať konkrétne požiadavky a ponúkať konkrétne protislužby. A s úsmevom. 3. Vychladni. Si naštvaná a to nie je dobrý okamih na zhodnotenie, či s ním zostávať alebo ho s gustom vyraziť. Rozhoduj sa však na základe svojich pocitov a nie na základe toho, ako váš vzťah vidia susedia, známi a kamarátky. Ak ti je s ním dobre, tak s ním buď, nemusíš s ním žiť. Ak ti však pristrihuje krídla, ak sa s ním cítiš menej veselá, krásna a odvážna, tak aj keby ti sľuboval svadbu na Mauríciu a dom s bazénom, preč od neho. Ty si vytváraš kritériá, podľa ktorých plánuješ svoj život.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk alebo list na adresu redakcie na meno Maxim E. Matkin. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #láska #Matkin #zrelý vzťah

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...