Priateľa už nikdy nefackajte

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Žiadne facky, lebo chlap obyčajne dlho nevydrží nechať sa fackať.

15.02.2014 10:20
facka, partner, konflikt Foto:
Ilustračné foto: "...dnes som mu dala facku, myslela som si, že sa asi zbláznim, nakoľko som ja bez práce a mám školopovinné dieťa a neviem, čo mám urobiť."
debata (1)

Dobrý deň, volám sa Andrea, mám 28 rokov a mám priateľa, ktorý má 33. Za posledný mesiac mi strašne ublížil a ja vôbec neviem, ako sa cez to prenesiem. Mám to strašne komplikované, pretože mám dcéru, ktorá má 9 a mám ju z manželstva. Potom som mala vzťah ešte s jedným mužom 4 roky, no rozišli sme sa a ja som skončila na antidepresívach. O všetkom vedel aj tento môj súčasný priateľ, ktorý mi začal robiť problémy. Najskôr to začalo tým, že sex sme mali spolu jedenkrát, maximálne dvakrát týždenne, keď som sa s ním rozprávala, tak mi povedal, že je unavený z práce, tak som to tolerovala, ale neverila. Potom prišli klamstvá „ja si ťa chcem zobrať“, keď vedel, že preto, že ma klamal, som ho chcela nechať, tak som mu povedala, že odídem. Lenže stále vzbudzoval vo mne podozrenie, až nakoniec som mu išla na email a to, čo som tam našla, by som radšej nevidela nikdy. Bol registrovaný na všelijakých zoznamkách, tak som si každú jednu pozrela a na každej mal písané, že hľadá vzťah, je slobodný a podobné kecy. Najviac ma rozzúrila tá posledná, prihlásil sa na erotickú zoznamku a mal tam písané, že hľadá vzťah a reálny sex so ženou a mal tam svoju fotku jak je nahý. Z tejto zoznamky si dopisoval aj s nejakými ženami a normálne si s jednou dohadoval aj sex. Tým, že som mu pomohla v ťažkých chvíľach, pomáhali sme si vzájomne, tak som si myslela, že to konečne do tretice už vyjde a zas som naivná. Samozrejme som to stiahla na tablet a som mu to ukázala a reakcia bola, aby on bol dobrý, zvalil to na mňa, že to preto, lebo som mu povedala, že odídem. Ja som reagovala na to tak, že keby sme boli v manželstve a pohádame sa, či by urobil toto isté a bol ticho. Lenže mňa to pokojnou nenechalo, dnes som mu dala facku, myslela som si, že sa asi zbláznim, nakoľko som ja bez práce a mám školopovinné dieťa a neviem, čo mám urobiť a nemám sa kam vrátiť, nakoľko otec moc pije, ale som mu vymazala všetky profily a aj emaily od tých žien, neviem, či to bolo správne riešenie. Sľubuje, že to viac neurobí, ale ja mu už neverím a bojím sa, že asi nebudem. Plánujem navštíviť psychológa, lebo sama sa určite cez to neprenesiem a som povedala, že tu s ním zostávam kvôli malej a nie kvôli nemu, lebo ona tu má školu a už viackrát sme sa sťahovali a mám pocit, že ona by to už nezvládla. Prosím poraďte mi niečo, ja fakt neviem, čo mám robiť, ale momentálne neviem ani odpustiť. Ďakujem.
Andrea (28)

Milá Andrea, začneme od začiatku: Po prvé: Keďže situácia je taká, aká je a nemáte sa momentálne kam sťahovať, tak si povedzte, že pre začiatok dáte priateľovi druhú šancu a aj mu ju dajte. Takže už žiadne vyhlásenia toho typu, že zostávate kvôli malej a nie kvôli nemu, lebo on potom naozaj nemá veľkú motiváciu správať sa ako vzorný partner a nevlastný otec. A už žiadne facky, lebo chlap obyčajne dlho nevydrží nechať sa fackať a keď vám jedného dňa tú facku vráti, už nebude cesty späť. Povedzte priateľovi, že vám na ňom záleží, chcete dať váš vzťah do poriadku a spýtajte sa ho, čo by ste mohli vylepšiť vy, aby aj on bol spokojnejší. Nie, nepadol som na hlavu, viem, že to on je teraz akože na vine a má sa plaziť a prosiť o odpustenie. Lenže vy nepotrebujete plaziča, vy potrebujete, aby ste boli obaja vo vzťahu spokojní. Takže sa ho spýtajte a ak bude vo vašich silách mu vyhovieť, vyhovejte mu. A už mu nekontrolujte poštu, ani on vám vašu nekontroluje. Je to šanca pre vás oboch a od vás oboch závisí, či spolu zostanete alebo nie. Po druhé: Navštívte toho psychológa, ktorého ste plánovali. Pretože z toho, čo píšete, mám akýsi pocit v zátylku, že všetky tie mužské sklamania – počínajúc otcom, cez manžela, cez priateľa, po ktorého odchode ste sa zložili, až po tohto zoznamkového záletníka – vo vás zanechali silný dojem, že síce hľadáte toho „definitívne dobrého“ chlapa, ale zároveň podvedome očakávate, že to nevyjde, lebo muži sú proste hajzli. Možno vám pomôže, ak svoj život trochu rozoberiete z inej strany s človekom, ktorý má na to výcvik a možno niektoré veci potom zhodnotíte inak. A po tretie: Postavte sa na vlastné nohy. Urobte všetko pre to, aby ste si našli prácu a aspoň malý byt, ktorý by bol len váš. Sústreďte sa na seba a na svoju dcéru, dajte si za cieľ život vás dvoch stabilizovať. Ak nebudete od mužov existenčne závislá, budete s nimi môcť nadväzovať vzťahy slobodnejšie, rovnocennejšie a šťastnejšie.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poradňa #konflikt #Maxim E. Matkin #facka

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...