Radšej sa treba rozviesť ako zabiť

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Život sa pre vás nezačína a nekončí vedľa chlapíka, ktorý sa k vám správa hnusne.

01.02.2014 17:30
rozvod, rozchod, láska, problém Foto:
Zabojujte pre seba a pre svoje deti o nový domov.
debata (4)

Dobrý deň, písala som Vám asi pred 2 rokmi o mojom manželstve pod menom Táňa. V skratke: Som vydatá 24 rokov. Máme 2 takmer dospelé deti. Môj manžel bol a stále je jediný muž môjho života. Boli sme priam ukážkové manželstvo. Máme byt, chatu, dve autá, obaja pracujeme, manžel má vynikajúci plat, z ktorého si dokážeme zaplatiť luxusné dovolenky a aj ušetriť na horšie časy. Nechcem sa chváliť, len na dokreslenie problému. V roku 2011 išiel manžel na dlhú zahraničnú pracovnú cestu a tam sa zamiloval do o 10 rokov mladšej, vydatej a veľmi atraktívnej ženy. Začal sa ich pomer, na ktorý prišla dcéra. Trvalo to rok a ako ste mi radili, tak ja som v tichosti čakala a trpela. Nerobila som scény a nič som nepovedala rodine. Naďalej som hrala šťastnú manželku. Po určitej dobe, keď to ona ukončila, ja som sa začala o seba starať, posilka, kozmetika a tak ďalej. Manžel sa začal o mňa zaujímať a opäť sme boli šťastná rodina. Po pol roku, keď manžel každý deň vyžadoval sex a mala som pocit, že sa správa ako macho a mne z toho bolo neskutočne zle, som mu povedala, aby si na tie orgie našiel niekoho iného. Viem, že som to nemala povedať, ale ja som nevedela vytisnúť z hlavy to, ako sa dotýkal jej. No a teraz v mimomanželskom vzťahu pokračuje ďalej. Ja sa starám o rodinu (mňa to napĺňa, rada pečiem aspoň raz do týždňa), nakupujem, upratujem. A manžel sa naje, ide do posilky, a potom s priateľkou niekam na výlet. Pýtala som sa ho, že čo mám robiť. Chýba mi neha, pohladenie. On, že buď mám počkať, pokiaľ ho to prejde alebo mám podať žiadosť o rozvod. Ja sa však rozvádzať nechcem, ešte stále ho mám rada. Aj napriek tomu, keď vidím, ako s odporom sa na mňa pozerá. Pribrala som 4 kg. Viem, že by som mala opäť chodiť do posilky, ale akosi nevládzem. Nemám ideálnu postavu, ale pri výške 167 cm si myslím, že 58 kg nie je až taká katastrofa. Uvažovala som o samovražde, ale čo bude s deťmi. Manželovi som povedala, že si niečo urobím a on na mňa s odporom pozrel a nič nepovedal. Prosím, poraďte mi, ja fakt už neviem, čo mám robiť. Som psychicky na dne a už ďalej nevládzem hrať šťastnú manželku.
Táňa

Milá Táňa, skúsme sa pre začiatok dohodnúť na pravidle, ktoré nikdy nespochybníme. To pravidlo znie: Radšej sa rozviesť než zabiť. Pre istotu ešte raz: Radšej sa rozviesť než zabiť. Platí? To som rád. A teraz prakticky: Ak vás život v manželstve dohnal do štádia, že uvažujete o samovražde a váš manžel reagoval len opovržlivým pohľadom, myslím, že už nie je celkom na mieste opakovať si, že je to jediný muž vášho života a že ho stále milujete. Jeho milenka je z toho ten menší problém. Je kopa manželstiev, kde sa potichu toleruje nejaký ten občasný úlet výmenou za iné benefity. Väčší problém – a podľa mňa úplne zásadný – je ten, že sa k vám váš manžel správa bez úcty. To, ako teraz žijete, to vás ponižuje a deptá. Raz ste už svojmu mužovi odpustili, odtrpeli ste si niečo, čo spôsobil on. Vždy budem tvrdiť, že v dlhoročnom manželstve, kde to fungovalo a kde sú spoločné deti, rodinné a majetkové väzby, sa treba pokúsiť o záchranu vzťahu. Má to však dve podmienky: Jednak, že druhá strana si uvedomí, že je to druhá šanca, chopí sa jej a už seká dobrotu. Jednak, že dávame tým, ktorí zišli z cesty, DRUHÚ šancu. Nie tretiu, štvrtú, piatu, ani doživotný mandát na to správať sa voči nám hulvátsky. Takže vám by som poradil v tejto chvíli opak toho, čo pred dvoma rokmi: nastal čas na mobilizáciu vlastných síl. Uberte z upratovania, varenia a pečenia a ušetrenú energiu vložte do boja o svoj budúci šťastný život pre seba a vaše deti. Zožeňte si najlepšieho rozvodového právnika, aký je vo vašom dosahu. Choďte sa s ním poradiť o najbližších nutných krokoch, aby ste z rozvodového procesu vyšli s takým životným štandardom, s akým do neho vchádzate. Život sa pre vás nezačína a nekončí vedľa chlapíka, ktorý sa k vám správa hnusne. Vy sa bez ponižovania zaobídete a váš manžel bude mať možnosť vyskúšať si, či sa zaobíde bez vás – bez vašej tichej podpory, bez vypratej bielizne, ustlanej postele, bez plných hrncov. Rozveďte sa s ním. Nenechajte sa ošklbať. Zabojujte o polovicu majetku. Aj vy si zaslúžite dovolenky a výlety. Vytvorte pre seba a pre svoje deti nový domov, taký, v ktorom sa vám bude chcieť žiť a nie umierať. Držím vám palce, aby ste sa nenechali pomýliť, spochybniť alebo citovo vydierať. Ak vášmu manželovi nezáleží na vašom šťastí, musí na vašom šťastí záležať vám. A od vášho šťastia závisí šťastie vašich detí. Zabojujte, stojí to za to.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rozchod #rozvod #Matkin

+ Joga a meditácia posilnia nielen telo, ale aj myseľ.
Uznania za tvrdú prácu sú na dosah, vytrvajte v úsilí....

+ Čerstvý vzduch a pohyb vonku zlepšia vašu kondíciu.
Nové projekty v práci vám prinesú vzrušenie a výzvy....