Hra na kata a vinníka sa zvyčajne dobre nekončí

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Muž, ktorý od svojej ženy požaduje, aby šla na detektor lži, má určite niekoľko skrytých vážnych problémov.

26.01.2014 18:00
láska, vzťah, problém Foto:
Od hry na policajta a obvineného je len krok k hre na bachara a väzňa.
debata

Mám partnera, s ktorým nám funguje vzťah hlavne vtedy, keď sme spolu. Sex je neskutočne vesmírny a užívame si ho obaja, máme rovnaké názory na rodinu, jedlo, kvalitu služieb a iných vecí, v ktorých sme mimoriadne nároční. Obaja sme vzdelaní a úspešní. Taktiež sme veľmi nároční na výber partnera. Je milión maličkostí, ktoré ovplyvňujú náš výber a zhodli sme sa v názore, že to, čo sa momentálne odohráva medzi nami, je pre nás oboch dosiaľ výnimočné. Ja mám 27 rokov a nie prvý vážny vzťah a on 32. Problém nastáva vtedy, keď nie sme spolu. Ja nie som žiarlivá, on tiež nie (vraj). Tento rok cez sviatky išiel preč a ja som bola pozvaná na oslavu narodenín môjho kamaráta, vedel o tom a nenamietal. Na druhý deň sa mi však už neozval a ani neodpovedal na žiadnu moju komunikáciu. Prešli 4 dni a on sa neozval, prišiel deň jeho návratu a ja som absolútne netušila, čo sa deje. Ozval sa 4 hodiny po prílete, čisto oficiálne sa spýtal, kedy sa môžeme vidieť a kde. Nechala som na ňom, aby zvolil miesto stretnutia. Ocitli sme sa na parkovisku, stáli autami proti sebe a ani jeden z nás napriek tomu, že sme si chýbali, nechcel byť tým, ktorý prelomí tú bariéru a spraví prvý krok k druhému. Spustil svoj dvojhodinový monológ o tom, že som sebecká a naivná, keď si myslím, že moji kamaráti sú kamarátmi a nie potenciálnymi partnermi. O tom, že on je na druhej strane zemegule a že mi nemá ako pomôcť, keď sa niečo stane, o tom, že som mu pokazila sviatky, že už keď so mnou volal a hovoril mi „pekný večer, láska, zabav sa“ bol nasratý a nechápal, že ja som taká hlúpa, že to nechápem. V tom aute podupal celé moje ego a hrdosť tým, ako sa vôbec so mnou bavil, ja som sama nechápala, že si nechám od chlapa takto kydať na hlavu… áno, láska je slepá, hlavne vtedy keď už len pri pohľade, dotyku, vôni sa trasiete od túžby. Viem, že ho ľúbim, viem, že on ľúbi mňa. Kameň úrazu je v tom, že z neho vypadlo, že mi neverí. Na dôkaz lásky požaduje, aby som išla na detektor lži. Vraj má 10 otázok, ktoré sa ma spýta, a ak nebudem klamať, bude mi veriť a budeme spolu naďalej. Ak však odmietnem, rozídeme sa hneď aj napriek tomu, že ma miluje. A toto je moja najväčšia dilema: ja viem, že som neklamala, ale nie som žiadna handra, ktorú bude jej partner takto vydierať. Čo si to vôbec dovoľuje? Ja mám niekoho presviedčať, aby bol so mnou takýmto spôsobom? Uráža ma to vrcholným spôsobom a som rozhodnutá odmietnuť. Viem, že ak by som tam išla, sama pred sebou by som sa tak znížila, že už by som s ním nedokázala byť, nemohli by sme byť rovnocenní partneri. No na druhej strane s ním žijem svoj sen (až na tento moment). Moja otázka, žiadosť o radu, spočíva asi v tom, ako a či vôbec má zmysel to urobiť tak, aby ostala koza celá aj vlk sýty. Ako mu dať pocit, že je vlastne úplne nemysliteľné, aby som tam išla, ale dať mu ho tak, aby si myslel, že to vyšlo z jeho hlavy. Chcem to s ním ešte skúsiť a skúsiť budovať niečo viac, ale ak ma to má stáť takúto daň, to sa toho radšej vzdám. Takže čo mám robiť?
Mrňúch, 27

V tomto prípade si manipuláciu „vlk sýty a koza celá“ neviem celkom dobre predstaviť. V prvom rade by ma celkom zaujímalo, kde chce vás paranoidný priateľ zohnať detektor lži, pretože hoci vo filmoch ho vidíme, v našich končinách nie je jeho použitie bežne dostupnou zábavkou pre nedôverčivých milencov. V druhom rade si myslím, že je možné, že celý návrh s detektorom lži bola jeho halucinácia, na ktorú prišiel v lietadle nad nejakým thrillerom, čo im tam púšťali, žul pritom „beef or fish“, týral sám seba fantáziami o tom, ako ste si to rozdávali na jednej narodeninovej párty za druhou a v rámci nevyspatosti a časového posunu to potom na vás vybalil. Možno to už medzitým vyšumelo, vliezli ste si spolu do postele a utvorili ste tú náročnú dvojčlennú bunku proti nenáročnému zvyšnému svetu a všetko je v poriadku, hystéria je zabudnutá. To by bol ten lepší prípad. Ak je však všetko tak isto ako v okamihu, keď ste tento list písali, tak mám potrebu povedať vám toto: muž, ktorý od svojej milovanej ženy požaduje, aby šla na detektor lži, lebo inak jej nedôveruje, má určite niekoľko skrytých a omnoho vážnejších problémov, problémov takého rozsahu, aké nedokáže vyliečiť láska žiadnej ženy. Samozrejme si môžete povedať, že je to len hra a vy na ňu v mene prísľubu toho skvelého sexu pristúpite – lenže verte mi, že od hry na policajta a obvineného je len krok k hre na bachara a väzňa, na pána a otroka, na kata a univerzálneho vinníka a takéto hry nie sú ani príjemné, ani zábavné, ani sa obyčajne nekončia dobre. Chápeme sa?

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #vzťah #žiarlivosť #Matkin

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...