Manžel sa chce striasť bremena rodiny

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Na zúfalstvo budete mať čas vtedy, keď zvládnete katastrofu, keď zachránite domov pre vás dvoch so synom.

11.01.2014 11:40
rodina, rozvod, hádka, problém Foto:
Detský psychológ môžete synovi uľahčiť situáciu.
debata

Dobrý deň, Maxim. Po 13 rokoch manželstva od nás odišiel manžel za známosťou, ktorú poznal len mesiac. Pracovala som v cudzine a on si medzitým našiel ženu, ktorá pracuje v krčme. Údajne ona veľmi pije a on s ňou. Kedysi si rád vypil, bolo to pravidelne a potom sa to upokojilo na len sem-tam, raz za čas. Mával úlety, ale potom bol zase ten dokonalý manžel, ktorý pomáhal mne aj v domácnosti, mal úžasný vzťah s mojou rodinou a o 13-ročnom synovi už ani nehovorím. Vraj ma plánoval opustiť už dávno a tým, že som odišla pracovať na turnusy do cudziny si uvedomil, že mu nechýbam. Vrátila som sa a on na ďalší deň odišiel. Všetky veci zobral, nič neostalo. Synovi sľúbil, že bude za ním chodiť pravidelne a aj mu volať, ale nie je tak. Sem-tam príde, aj to na chvíľku a zase sa ponáhľa. Vždy má výhovorku, že je unavený, lebo pracuje do večera, ale pritom uteká za ňou a pije. Vraj pije už niekoľko dní. A ona s ním. Je mladšia od neho o 10 rokov, má byt a on býva u nej. Máme spolu hypotéku, pôžičky a ja neviem ako ďalej. Dokonca 2 dni po odsťahovaní pýtal peniaze z bytu, aby som ho vyplatila. Od syna si požičal peniaze a nie a nie mu ich vrátiť. Na alkohol, reštaurácie a výlety s ňou má, ale synovi vraj vráti z ďalšej výplaty. Pretočil sa mu mozog úplne. Vraj ku mne absolútne nič necíti a chce žiť, baviť sa a nechce ma viac, aby som ho obmedzovala v tom, čo ho baví. Kedysi, keď si vypil, to bolo na dva dni, potom bol 3 mesiace pokoj tak, že bol pán dokonalý. Dokonalý otec, dokonalý manžel, zať, švagor. Kým ju nestretol, denne sme si písali, nič sa nedialo. Nebolo medzi nami už to zamilovanie, ale jemu vraj pri mne chýbali city a u nej má všetko. Len neverím tomu, že tento život ho bude baviť dlho a ja sa bojím, že sa bude chcieť vrátiť nazad, keď sa mu mozog otočí na svoje miesto. Možno nie. Je veľmi zamilovaný a komunikuje so mnou akoby som ja bola tá, čo odišla. Nerozumiem, čo sa stalo, tak strašne sa zmenil. Nikto ho nespoznáva. Je normálne, aby chlap po mesačnej známosti odišiel od rodiny a zabudol na všetko? Klame všetkých, aký je unavený a pritom stále uteká za ňou. Puká mi srdce, keď viem ako syn trpí a ako všetkých klame. Syn nechce byť ani doma, ale ani k nikomu ísť. Ja sa snažím to nejako zvládať, ale nejde to. Rozum mi stojí. Syna nechával samého po večeroch aj po nociach. Vždy si nachádzal výhovorky, aby mohol odísť a syn býval sám a vždy mu veril. Sám si robil večere, sám zaspával, sám sa zobúdzal. Ako ďalej? Ďakujem za akúkoľvek radu.
Zuzana

Ak sa cez sviatky nestalo niečo prevratné, tým myslím, ak sa váš manžel nevrátil alebo ak nezačal komunikovať konštruktívnejšie, tak vám nezostáva nič iné než realisticky zhodnotiť situáciu a prijať opatrenia. Teda postaviť sa k tomu tak, akoby váš dom postihla nejaká živelná katastrofa. Tiež by ste nečakali, že oheň sám dohorí alebo že voda opadne, ale snažili by ste sa zachraňovať syna a majetok. Nemôžete čakať, že sa váš muž spamätá, lebo to možno nenastane alebo to bude príliš neskoro. Ak si odsťahoval všetky veci, býva u inej ženy, požičiava si peniaze a ak si tí dvaja naozaj užívajú alkohol a iné drahé pôžitky, tak kým on vytriezvie, u vás možno zaklope exekútor alebo prídete o strechu nad hlavou. Obyčajne síce radím čakať, vyjednávať, dávať druhú šancu, obzvlášť vtedy, ak sú tam spoločné deti. Lenže váš manžel uniká pred zodpovednosťou, uniká pred povinnosťami. Trinásťročný chlapec si môže sám urobiť večeru, môže si sám ľahnúť, aj sám vstať, ale ak ho otec nechával samého robievať si večeru aj samého si líhať a vstávať, teda ak ho nechával samého často a pravidelne, kým jeho mama bola v zahraničí, tak je pre neho rodina bremenom, ktorého sa chcel jednoducho striasť. Takže vy zmobilizujte sily, kontaktujte dobrého právnika špecializujúceho sa na rozvody, dohodnite si stretnutie v banke v súvislosti s hypotékou – nebudete prvá ani posledná, ktorá rieši podobnú situáciu, choďte sa poradiť s detským psychológom, ako to môžete uľahčiť synovi a hľadajte si prácu doma. Viem, že prežívate veľmi ťažké chvíle, ale na zúfalstvo budete mať čas vtedy, keď zvládnete katastrofu, keď zachránite domov pre vás dvoch so synom. Je to prízemné, ale ak váš muž narobí dlhy, tie sú zatiaľ aj vašimi dlhmi a nič sa tak nekamaráti s alkoholom ako dlhy a nesplnené sľuby. Nečakajte na pretočenie mozgu späť. Buďte silná a riešte kritickú situáciu. Želám vám veľa síl.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #rozvod #nevera #Matkin #starostlivosť o dieťa

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...