On sa nechce pre lásku vzdať viery

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Rozšírená predstava, že láska je nad všetkým a treba sa vrhnúť do jej prúdu, že je to naša povinnosť a právo neplatí.

24.08.2013 17:30
korán, islam, viera Foto:
Korán - svätá kniha islamu.
debata (1)

Som katolíčka a zamilovala som sa do chlapca z Turecka. Je to moslim, má islamskú vieru. Náš vzťah trval týždeň. Obaja žijeme vo Viedni, kde sme sa spoznali. Cítila som, že som našla seba samú, sme totiž rovnaké znamenie v zverokruhu, máme veľa spoločného. Za krátky čas som sa zamilovala tak, ako nikdy predtým a rozchod neviem prijať, dôvodom boli naše rozdielne vyznania. Nechal ma, pretože vedel, že ho ľúbim a nechcel ma nechať ďalej ľúbiť, nechcel mi ublížiť. Jeho rodina by ho vylúčila zo spoločenstva, keby sa dozvedeli, že chodí so ženou iného pôvodu. Ja by som neuniesla zase to, že prišiel o rodinu. Aj keby som prešla na ich vieru, nebolo by to možné, pretože mám za sebou kresťanskú minulosť. Sú páry, ktoré žijú spoločne v manželstvách, majú deti a viera nie je prekážkou, až na pár radikálne veriacich, ako sú práve oni. Bolí to, nemám chuť do jedla už niekoľko dní, neviem v noci spávať, prvé, na čo myslím, keď sa zobudím, je on. Vôbec ho neviem pustiť z hlavy a pripustiť si, že už nikdy sa s ním nebudem môcť stretnúť, objať ho. Je mi strašne. Myslela som si, že by mi pomohol odchod na niekoľko dní, tak som šla na Slovensko, no vydržala som tam len 5 dní. Tam som tú bolesť cítila intenzívnejšie. Viem, krátka doba a ja som sa šialene zamilovala, ale pre mňa bol mojím vysnívaným mužom. Nemáme spolu už žiaden kontakt, ale vídavam ho v obchode, kde pracuje, chodím tam nakupovať, aby som ho aspoň videla. Je mi strašne. Pri rozchode plakal a povedal mi, že cíti aj on ku mne viac, ale nesmie so mnou ostať. Načo potom so mnou šiel von? Načo to začal? Neuvedomoval si, že som pre neho zakázanou? Až keď som mu povedala, že som sa do neho zaľúbila, spamätal sa? Nechápem to. Je mi strašne, na iných mužov sa neviem ani len pozrieť, chcem jeho a nemôžem ho nikdy mať. Počula som už veľakrát, že len čas mi pomôže, ale čím je ten rozchod ďalej, tým horšie mi je. Neviem si ani predstaviť, že ho bude mať iná a nie ja. Nenávidím sa. Nič ma nebaví, na nič sa neviem sústrediť. Mám jeho číslo a sto chutí mu zavolať a povedať: stretnime sa, chcem ťa vidieť, ale asi by odmietol, lebo vie, že by mi len ubližoval tým, že by bol v mojej blízkosti. Ja sama viem, že to nie je správne a mala by som sa od neho držať, ale mňa to ťahá za ním. Neviem ako ďalej. :(
Jana

Nuž áno, turecký chlapec sa spamätal, až keď to prestalo vyzerať ako celkom nezáväzný flirt a začalo hroziť, že z toho bude vzťah. A pre neho vzťah s dievčaťom inej viery znamená prísť o rodinu, o svojich príbuzných a priateľov, vytrhnúť sa z koreňov. Samozrejme, existujú príbehy ľudí, ktorí pre lásku odhodili celý svoj dovtedajší život, šli za hlasom svojho srdca a prežili krásne naplnené roky po boku milovanej osoby. Tieto príbehy si ľudia odovzdávajú ďalej, aby ožívali v románoch s happyendmi a vo filmoch s úhľadnými hercami. Deje sa tak preto, že tie príbehy sú výnimkami potvrdzujúcimi pravidlo: väčšinou sa tí dvaja, ktorých delí náboženská, etnická či iná fatálna prekážka dokopy nedajú alebo sa rozídu hneď na začiatku, ako sa to stalo vám. A to preto, že žiť život navzdory pravidlám je veľmi ťažké a spotrebuje to strašne veľa energie, ktorú my ľudia potrebujeme aj na iné veci, nielen na to, aby sme každodenne ustáli výber svojho životného partnera. Aspoň tak to vyhodnotil aj váš turecký bývalý a vám nezostáva iné, než to rešpektovať. Je rozšírená predstava, že láska je nad všetkým a treba sa vrhnúť do jej prúdu, že je to naša povinnosť a právo. Nie je to tak. Sú ľudia, ktorí sa nám veľmi páčia, ale nie sú pre nás. Patria inému bohu alebo inému človeku. Ich osud je inde, než pri nás. Možno sme sa stretnutím s nimi mali niečo naučiť. Možno to, aké je to milovať a pustiť, dovoliť, aby milovali a boli milovaní inde než sme my. Aj pred vami je tento druh skúšky a ja verím, že ju zvládnete.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vzťah #Matkin #viera

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...