Vlna krivdy vás nesmie utopiť

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Jedna veľmi úspešná žena mi raz povedala o podobnej situácii vo svojom živote, že jej pomohlo, keď sa v istom okamihu pozrela na ľudí, ktorí jej ublížili ako na nástroje osudu.

29.06.2013 13:30
konflikty na pracovisku - hádky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Stala som sa nezamestnanou, asi som „šliapla na otlak“ arogantnej, panovačnej žene, ktorá sa v súčasnej dobe stala šéfkou v organizácii, hneď využila svoju funkciu a vyrobila intrigu, dala si prepočítať moju agendu, a vraj málo robím. Pritom do úvahy brala len tretinu mojej práce. Nový riaditeľ – neznalý problematiky – ma hneď zavolal a preložil na iné oddelenie. Vysvetľovala som mu, že všetko je len osobná neznášanlivosť, ale on trval na svojom, že ma už preradil. V štátnej službe je to možné aj bez súhlasu pracovníka. Šla som maródovať a on dal za ten čas na moje miesto svojho známeho, ktorý má moju agendu a ďalšie moje činnosti boli rozdelené ešte medzi dvoch ľudí. Viem, že toto je skôr téma pre pracovnoprávny súd. Ale ja som tam pracovala 8 rokov, bola som tiež vo vedúcej funkcii a požívala som úctu ľudí. Mnohým som pomáhala, keď študovali popri zamestnaní. Nechcela som sa súdiť. Nehnevala som sa na riaditeľa, nevedel, že je manipulovaný. Keď som bola šéfka, bola som ústretová, snažila som sa, aby ľudia vykonávali prácu s radosťou a boli milí ku klientom. Riaditeľ neskôr aj zistil pravdu, ale už si nemohol priznať chybu a tak zrušil miesto, ktoré mi ponúkal a ja som odišla zo zamestnania aj s odstupným. V čom je môj problém? V tom, že sa stala nespravodlivosť a v mojom srdci zostala zášť a hnev a ja sa nemôžem posunúť ďalej. Stále stojím na jednom mieste a trpím pre svoju nemohúcnosť. Neviem sa odpútať od nenávisti k osobe, ktorej som nikdy neublížila, a ona napriek tomu na mňa žiarlila a chcela ma ponížiť. Rozumom chápem, že je potrebné zabudnúť na minulosť a začať odznova, viem, že nenávisť mi špiní dušu a odčerpáva energiu, ale neviem sa zatiaľ odpútať a investovať energiu do nových projektov. V kútiku duše aj pohŕdam ľuďmi, ktorí vedia, že je to intriga, a pritom sa ma nedokázali zastať, za ich zbabelosť, i keď na druhej strane ich aj chápem, kto som ja, že by práve pre mňa prišli do nemilosti s arogantnou mocou? Som v depresii a apatii, uzatvorila som sa a vlastne nechcem nikoho ani vidieť. Už chápem existencialistické „peklo sú tí druhí“. Bolestné poznanie. Ďakujem za odpoveď.
Maťa (56)

Peklo nie sú tí druhí. Peklo sme my sami, keď sami seba zraňujeme tým, že sa vraciame k tomu najbolestivejšiemu a najmučivejšiemu, odškrabujeme chrastu, otvárame ranu, ktorá sa ešte nezahojila. Rozumiem vášmu pocitu krivdy a hnevu, rozumiem aj tomu, že je veľmi ťažké nedívať sa za seba, ale začať znovu. Lenže iba tým, že začnete znovu, docielite, že vyhrá to dobré a schopné, čo z vás robilo skvelú šéfku a kolegyňu, a že nevyhrá intriga pochádzajúca zo zášti. Španielske príslovie hovorí, že najlepšia pomsta je dobre si žiť. Nechať svojich protivníkov, nech sa zožerú navzájom, nepridávať im na dôležitosti tým, že sa nimi budete zaoberať a tráviť radšej čas inými – príjemnejšími aktivitami a s charakternejšími ľuďmi. Jedna veľmi úspešná žena mi raz povedala o podobnej situácii vo svojom živote, že jej pomohlo, keď sa v istom okamihu pozrela na ľudí, ktorí jej ublížili ako na nástroje osudu. Keby nie ich, nikdy neopustí predchádzajúcu profesiu, vyjazdené koľaje, nikdy by sa nechcela učiť nové veci, nanovo riskovať, nepotrebovala by sa tak nevyhnutne znovu presadiť a zabezpečiť svoje dorastajúce deti, ochrániť ich pred núdzou. Bol to síce veľmi nepríjemný a zraňujúci, no predsa impulz, ktorý spôsobil, že aj ona sama zistila, že jej potenciál je omnoho väčší, než dovtedy využívala. Ale toto všetko si vy asi uvedomujete a potrebujete len šťuknúť nejakým vypínačom, aby si to okrem vášho rozumu uvedomili aj zranené city. Tak na úvod prestaňte čítať existencialistov a siahnite po optimistickejšej literatúre. A premýšľajte nad nejakým rituálom. Napíšte krivdy a potom ich spáľte, zahoďte tašku, ktorú ste nosili do bývalej práce, darujte obľúbené „pracovné sako“, vymaľujte si v byte, urobte niečo viditeľné, ktoré bude medzníkom medzi „vtedy“ a „teraz“. Nedovoľte, aby vás vlna krivdy zaliala a utopila, nechajte sa ňou len odniesť na inú pevninu, možno sa vám na novom mieste bude dariť tak dobre, ako by ste to v tejto chvíli nepredpokladali.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

debata chyba

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...