Možno len túži byť objektom lásky

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Nerieš to, čo nie je nevyhnutné riešiť.

22.06.2013 14:00
láska, vzťah, depresia, smútok Foto:
Ženy sa často po rozchode utápajú v depkách a riešia svojho ex.
debata

Dobrý deň, toto je môj príbeh. V bývalej práci som spoznal Janku a Danku, kolegyne a neskôr aj dobré kamarátky, boli o dosť mladšie, spájali nás hlavne zábava a športové aktivity. S Jankou mám bezproblémové vzťahy, je vydatá a vždy v pohode. Danka je slobodná a môj problém začal, keď sa rozišla s priateľom a ja som si začal niečo nahovárať a buchol som sa do nej. Danka sa však utápala v depkách a riešila svojho ex, tak nič z toho nebolo – aj keď som slobodný, som aj o dosť starší, ja viem… Zmenil som zamestnanie a vychladol som. S Jankou sa pomerne pravidelne stále vídame a občas aj s Dankou. Danka sa najprv tvári celkom v pohode, ale o týždeň je všetko iné, nie je s ňou žiadna reč a nekomunikuje, potom sa zase mesiac – dva nevidíme a potom sa zase objaví a tieto cykly sa stále opakujú. Ja už na ňu nemám nervy, lebo tieto jej náladičky ma dosť otravujú a jej melanchólia sa prenáša aj na mňa a ničí to moju pohodičku. Ja jej neviem pomôcť, nerozumiem jej, ale neviem sa na ňu úplne vykašľať. Vravel som aj Janke, nech už Danku radšej neberie s nami, ale sú kamarátky a sedia spolu v jednej kancelárii a podľa Janky naša trojka patrí k sebe. Neviem z toho vykorčuľovať, aby sme sa neocitali stále v týchto bludných cykloch, ktoré nikam nevedú, ale neviem to ukončiť. Zdravím a ďakujem.
Fraňo (48)

Najúčinnejšie kúzlo je také, ktoré sa nepoužije, ale vieme, že by sa použiť mohlo. Najsilnejšia láska je tá, ktorá sa nenaplnila, ale jej účastníci vedeli, že kedysi horela a mohlo čosi byť. To, čo stojí medzi vami s Dankou je to neurčité očakávanie, ktoré súvisí s vaším citovým zahorením a následným vychladnutím. Najskôr to bolo vaše očakávanie, keď ste sa zamilovali, ale ona bola naladená na depresie a exa a teraz je to možno Dankino očakávanie, že ešte stále by ste ju mohli chcieť a správať sa podľa toho. Neviem, či by ste ju ešte chceli, keby vás ona chcela. Neviem ani to, či si ona praje, aby ste boli do nej zamilovaný preto, že by chcela uskutočniť niečo, čoho predtým nebola schopná alebo len túži byť objektom lásky, túži byť nedostupnou, obdivovanou a milovanou. Pretože sú ženy, ktoré ešte viac než po vzájomnej láske v normálnom vzťahu túžia po obdive, po fanúšikoch, po zbožňovaní, ktoré by nemuseli opätovať, len o ňom blahosklonne vedieť, registrovať ho s nadhľadom vľúdnej hviezdy, ktorá nezíde z pódia, len sa hreje v žiari reflektorov. Neviem aká je, vy ju poznáte lepšie, no z tónu, akým o nej píšete, sa mi zdá, že vám momentálne lezie na nervy presne tým spôsobom, akým nám lezú na nervy ľudia, ktorých sme milovali a oni nám to neopätovali. Pre vás je momentálne Danka dôkazom vášho zlyhania, museli ste sami seba presvedčiť, že vás nie je hodna, že ona je to povestné kyslé hrozno, náladové, depresívne, neperspektívne kyslé hrozno. Ak by to tak nebolo, ak by vaše srdce nebolo stále trochu urazené a zranené, boli by ste vľúdne ľahostajný. A to nie ste. Čo s tým robiť? Nuž máte tri možnosti: Prvou je pokúsiť sa vyčistiť vzduch. Chce to odvahu a vôľu na oboch stranách, pozvanie na večeru alebo na kávu a potom tie zázračné formulky typu „Trápi ťa niečo, Danka?“, prípadne aj „Bol som do teba zamilovaný, vedela si o tom?“. Možno na to nemáte chuť, nechcete narúšať svoju „pohodičku“, tak vám zostáva bezpečnejšia cesta položiť tieto dve otázky Janke: či Danku niečo trápi a či s jej náladami nesúvisí to, že nevie, aké postoje k nej máte v súčasnosti. Druhá možnosť je však tiež emocionálne riziková a vyžaduje istotu, že Janka je presne taká fajn kamarátska a priama osoba, ako ju opisujete. Nakoniec máte tretiu možnosť: Nechať to tak. Časom sa to buď vstrebe alebo to nejako dopadne. Neriešiť to, čo nie je nevyhnutné riešiť. Najlepšie by bolo zamilovať sa niekde inde a riešiť iný príbeh s inou ženou, vtedy už budete Danku vnímať znovu len ako bývalú kolegyňu a tak trochu kamarátku. Mimochodom, na „pohodičku“ typu „nič neriešim a po nikom netúžim“ máte ešte dosť času, ľudia sa vo vašom veku zamilovávajú a prežívajú pekné veci, a to s ľuďmi v rôznom veku. Hádzať uterák do ringu je veľmi predčasné.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

debata chyba

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...