Bojím sa kolotoča výčitiek

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Dobre sa rozísť je veľké umenie, ktorému sa treba učiť.

07.06.2013 17:45
psychoporadňa Maxima E. Matkina Foto:
Kolotoč výčitiek nemusí prísť len zo strany partnera.
debata

Ahoj Maxim, chcem sa rozísť so svojím priateľom, ale nedokážem v sebe nazbierať odvahu. Mám 25 a chlapa, s ktorým som už 4 roky. Bývame spolu, vlastne celý svoj život prispôsobil mne, v podstate mi splní všetko, ak je to v jeho silách. Ale ja viem už od minulého leta, že to nie je to pravé orechové. Jasné, že každý vzťah nie je plný vášne a neviem čoho aj po x rokoch, ale nejaké veci by mali fungovať. A nám veru fungovať prestali. Sex radšej keby nebol a mám pocit, že skôr sme ako kamaráti. Okrem toho, keď som bola 4 mesiace v zahraničí, vôbec mi nechýbal. A práve v tomto rozpoložení sa objavil ďalší človek a z priateľstva vzniklo bližšie priateľstvo a netrvalo dlho a skončila som tak, že som úplne zamilovaná, čo evidentne je aj on. Skrátka a dobre, posledné mesiace mám oči len pre tohto druhého. Problém nastáva s mojím frajerom… áno, som stále s ním, a je mi jasné, že by som sa mala s ním rozísť, a práve tu narážam na problém nátlaku. Nejde o to, že sa s ním rozídem a hneď budem s tým druhým, s tým nech to dopadne akokoľvek, myslím, že je nad slnko jasnejšie, že môj terajší priateľ nie je práve partner na celý život a skôr či neskôr by sme sa rozišli. Ale rozísť sa treba tu a teraz, pre dobro všetkých, akurát pre nedobro rodičov a všetkých, ktorí nám už div že neplánujú svadbu a akým kočíkom budú kočíkovať, projektujú nám dom a podobné somariny. Útechou mi zostáva, že viem, že jeho rodina by si vedela predstaviť aj lepšiu pre ich syna a neútechou to, že moji rodičia by si ho najradšej nasťahovali a prijali za svojho. A bojím sa toho kolotoča, čo sa rozprúdi, výčitiek, nárekov, som slabá povaha, každému by som chcela len dobre, ale v tejto situácií skôr či neskôr niekomu ublížim. Môj priateľ je do mňa stále zamilovaný a chce, aby som bojovala za náš vzťah, ja ale nemôžem a nechcem, moje racio vraví, že je to chlap na život, ale dá sa oklamať aj srdce? Alebo je to dnes už zanedbateľný orgán a treba rozmýšľať nad tým aký veľký dom budem mať? Chcem sa z tejto bubliny klamstva dostať, máš nejaký dobrý nápad ako?
Anabela (25)

Dobre sa rozísť je veľké umenie, ktorému sa treba učiť. Keď raz niekomu šikovnému napadne urobiť workshop na tému Ako bezbolestne opustiť svojho partnera, má o blahobyt postarané. Účastníci workshopu dostanú okrem dobrých rád a nácviku kritických situácií aj zľavový kupón na ďalší kurz s názvom Chcem späť svojho bývalého/svoju bývalú, lebo niekedy až v okamihu, keď sa niekoho definitívne zbavíme, pochopíme, že bol ten pravý. Takže moja rada pre teba má dve časti. Prvá časť je taká, aby si sa naozaj dobre zamyslela, či toho človeka, vedľa ktorého si kamarátsky každý večer líhaš do postele už naozaj nechceš. Či keď si predstavíš, že je niekde ďaleko a nič o ňom nevieš alebo že je vo vedľajšej ulici čerstvo ženatý s nejakou inou alebo že ho stretneš ako tlačí kočík s cudzím dieťaťom – že ti to je srdečne jedno. A ešte či k tomu, aby si sa s tým chlapíkom, ktorý robí, čo ti na očiach vidí a tak veľmi sa páči tvojim rodičom, cítila dobre, nechýba niečo ako tvoj vklad do vášho vzťahu, snaha riešiť sexuálny život, iniciatíva smerom k spoločným cieľom. A či by si sa chcela rozísť aj v prípade, že nie je na obzore nejaký iný, do ktorého si zamilovaná. Týmito otázkami vôbec nesmerujem k tomu, že by som ťa chcel odhovárať od rozchodu. Len ty najlepšie vieš, čo cítiš a čo chceš. Smerujem len k tomu, aby si svoje rozhodnutie zvážila a neznevažovala ho argumentmi o tom, že buď srdce, alebo plány na dom. Pretože keby si svojho priateľa vôbec nemala rada, nepovažuješ ho za kamaráta a už s ním vôbec nie si. Takže si daj mesiac na rozmyslenie a ak ti vyjde, že rozchod je to, čo chceš, tak tu sú dve formulky: „Láska moja, ďakujem ti za všetko, náš vzťah sa však zmenil a nie sme schopní ho napraviť, chcem sa rozísť.“ „Mami, už ho nemilujem a kamarátstvo je pre plány na manželstvo nedostačujúce.“ Nikto ťa nemôže nútiť, aby si žila svoj citový život podľa cudzích predstáv a ako ti môžu potvrdiť milióny ľudí, čo tým prešli – každá búrka raz prehrmí a aj pre tvojich rodičov je šťastie ich dieťaťa, teda teba, dôležitejšie než cudzí ľudia, teda tvoji nápadníci a ctitelia. A v každej rodine je treba zažiť niečo, čo sa potom roky na spoločných obedoch prezentuje ako „Prečo si si len nevzala Pištu Hufnágela?“ ako to zľudovelo z rodiny Miazgovcov.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

debata chyba

+ Dnes si poriadne oddýchnite, vaše telo si zaslúži pokoj.
Vzdelanie berte ako investíciu do budúcnosti,...

+ Nezabúdajte ani na preventívne prehliadky, je to dôležité.
Opatrnosť pri výdavkoch sa vyplatí, ušetrite pre...