Manžel mi zakazuje priateľov na Facebooku

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Za podivnými predstavami vášho manžela o tom, čo smie a nesmie jeho žena je jeho vlastné znížené sebavedomie, jeho neistota, jeho strach.

19.04.2013 15:30
Pozeráte celý deň do počítača? Nezabudnite... Foto:
Pozeráte celý deň do počítača? Nezabudnite precvičovať tvárové svaly
debata (1)

Sme manželmi 23 rokov a počas celej tej doby som bez slov znášala manželove žiarlivé scény v nádeji, že keď budeme starší, prestane ho to baviť. Nikdy som mu nedávala príležitosť na žiarlenie, vždy som chodievala z práce rovno domov, úlohy s dcérami, príprava večere. Mala som zakázané ručné práce a čítanie či lúštenie počas jeho prítomnosti, lebo ho to vraj znervózňuje. Napriek tomu som počula výčitky a nadávky, porovnávanie s jeho kolegyňami, ktorým som snáď nesiahala nikdy ani po členky. Umelo vyvolával konflikty len čo si spomenul na niečo z minulosti alebo pri pozeraní TV. Ja nie som hádavý typ, a preto radšej mlčím a to ho privádza do zúrivosti, lebo ho vraj ignorujem. Je vulgárny nielen ku mne, ale aj k dcéram. Pred štyrmi rokmi sa mi naskytla príležitosť ísť pracovať do zahraničia ako opatrovateľka. Je to 24-hodinová služba, kedy bývam u pacienta a som mu kedykoľvek nápomocná. Mám nárok na dve hodiny voľna denne, ktoré sa mi však nie vždy podarí mať. Pracujem na 3-týždňové turnusy, takže ďalšie tri týždne mám voľno a som doma. Už tretí rok som u rovnakého pacienta, takže už celkom dobre poznám mesto, zopár tunajších a zopár tu pracujúcich ľudí od nás. Kamarátka mi navrhla, aby sme si nechávali odkazy na Facebooku a tak mi dcéry vytvorili stránku, kde sa mi časom nazbieralo okolo 70 priateľov. Príbuzných, kamarátov, známych z Slovenska aj z Rakúska. Manželovi však vadí, že tam mám aj známych, ktorých on nepozná, tvrdí, že si ich musím odstrániť, pretože on ako môj manžel si to nepraje. Ja sa však bránim, že nie som malé decko, ktoré sa ho musí spýtať, s kým sa smiem alebo nesmiem kamarátiť. Dokonca ma kontroluje a musím mu kedykoľvek zapnúť PC a on si poprezerá konverzácie, fotografie, priateľov a všetko, čo ho zaujíma. Potom nasledujú žiarlivé výsluchy a hádky. Uráža ma to, lebo ja si väčšinou píšem s dcérami alebo s kamarátkou. V zahraničí predsa pracujem a mám tam minimum voľna, preto jeho žiarlivosť nie je namieste. Pri takomto hádavom štýle života pravdaže hapruje aj náš sexuálny život. Mňa ubíja neustále ponižovanie a nedôvera z jeho strany a on si naivne myslí, že sa mu mám snáď ospravedlňovať a byť sexuálne iniciatívna, aby som mu dokázala, že nemám nikoho iného. Je to vlastne hlúposť, maličkosť, ale v našej domácnosti je momentálne vyhrotená situácia ústiaca takmer k rozvodu. Preto sa chcem spýtať na Váš názor na takéto zasahovanie do môjho súkromia. Je naozaj normálne, ak mi chce manžel rozkazovať ešte aj v takýchto veciach ako sú priatelia na FB? Podľa jeho názoru tam môžem mať iba ženy.
Renáta (46)

Nuž správanie vášho manžela normálne nie je, ako iste tušíte. Myslím, že by jeho vyžadovanie prístupu do vášho počítača, či zákazy čítať si v jeho prítomnosti asi aj napĺňalo definíciu domáceho násilia. Pretože týraním nie je iba bitka, ale aj psychický teror. Snažím sa medzi riadkami prečítať niečo o druhej strane vášho vzťahu. Či je to inak človek, ktorý pri vás stojí v ťažkej chvíli, ktorý sa o rodinu stará a či je medzi vami láska. Keďže mi píšete, asi ešte nie ste celkom znechutená. Za podivnými predstavami vášho manžela o tom, čo smie a nesmie jeho žena je totiž jeho vlastné znížené sebavedomie, jeho neistota, jeho strach a s tým môže pracovať hlavne on sám, možno za pomoci psychoterapeuta. Predpokladám však, že on si myslí, že je celkom v poriadku a riešiť nič nepotrebuje. Tak mám pre vás len jednu radu, ktorá by vás mohla odvrátiť zo smerovania na rozvodový súd: prestaňte mlčať a ustupovať. Je normálne robiť ručné práce, lúštiť krížovky a mať za priateľa na Facebooku spolužiaka zo školy. Ak by ste chceli byť neverná, tak neverná budete a nikdy vám na to nepríde. Mám známu, ktorá začala v situácii podobnej tej vašej kopírovať manželove žiarlivé ťahy, aby pocítil, aké je to nezmyselné a nepríjemné. Volala mu, kontrolovala ho, chcela vidieť mobil, počítač, kričala naňho nezmyselné teórie tak ako predtým on na ňu. Nie je to taktika pre každého, ale ona bola dôsledná a odhodlaná a on mal v sebe schopnosť sebareflexie, takže to pomohlo a teraz žijú šťastne a bez žiarlivých výstupov. Držím palce aj vám. Netreba znášať veci, ktoré sú nedôstojné a nespravodlivé. Ste predsa žena, nie rohožka.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

1 debata chyba

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...