Pre svokrovcov nie som dosť dobrá

Psychoporadňa Maxima E. Matkina: Nechaj si svoju nezávislosť, svoje varenie, svoj priestor, ale k svokrovcom buď milá.

20.03.2013 11:30
Pomoc, moja svokra je manipulátor Foto:
Opýtajte sa svokry, ako sa vlastne varí obľúbené jedlo jej syna.
debata (1)

Som 3 roky vydatá. Máme ročnú dcéru a bývame u svokrovcov. Keď som zistila, že pre svokrovcov som nikdy nebola a ani nebudem dobrá, tak som sa začala starať sama o seba, o svoje potreby a pocity. Bez toho, aby som pozerala na nich, že čo si myslia. Po veľkom boji si varím oddelene. Koniec slúžky, ktorú si zo mňa spravili a ktorú aj tak iba ohovárali, začala som sa ich ešte aj strániť. Pred mesiacom som dala opraviť komín, s čím svokor nesúhlasil, no ale jemu nezatekali steny. A aj si kupujem väčšie veci bez ich odsúhlasenia. A naraz sa s manželom hádame pre blbosti. Podľa neho všetko, čo navarím, je hrozné, poriadok, ktorý spravím, je, samozrejme, nedostačujúci, všetko mu vadí, na všetko frfle. Prekáža mu, keď sa stretnem so svojou rodinou, hoci je to raz za 2 týždne, lebo bývame 20 km od seba, zrazu škoda nafty a bla bla bla.

Rozmýšľam, že si dokončím školu a on nielenže ma nepodporuje, ale dokonca mu to vadí a dehonestuje ma, že na to nemám a čo dcéra, kde vraj bude. Rozmýšľam, že mu pre výstrahu dám podpísať papiere na rozvod, aby sa spamätal, lebo si myslím, že ho huckajú jeho rodičia proti mne. Ale na druhej strane, stojí za to muž, ktorý sa nedokáže postarať o svoju ženu? Či by naozaj nebolo dobre podpísať a aj podať žiadosť o rozvod. Lebo on sa od nich neodsťahuje. A ja budem stále tá najhoršia. To by až tak nevadilo, keby stál pri mne, ale keď už aj on nestojí, tak čo mám z toho života? Ešte som mladá a mám právo byť šťastná a nie vystresovaná, že čo si pomyslí, čo asi povie…
Monika

Krv nie je voda. Toto pravidlo je nad všetkými ostatnými pravidlami a keď sa naučíš nejsť proti nemu, možno sa ti bude dýchať ľahšie. Znamená to, že vlastné dieťa je najbližšie, má pravdu a sme na jeho strane a nevesta či zať je cudzí človek, ktorého si síce to dospelé dieťa doviedlo domov, ale vyberalo si ho ono a nie jeho rodičia. No a v tom tkvie problematickosť vzťahu so svokrovcami. Že ty nie si ich dieťa. Vychovali ťa v inej rodine, s inými zvykmi, s inými receptami a inými technikami, ako vydrhnúť umývadlo. Samozrejme, že existujú aj svokrovci, ktorí s nevestami a zaťmi vychádzajú výborne. Na tom majú však zásluhu obe strany, ktoré sa o tie dobré vzťahy úpenlivo snažia. No a tí, ktorí bývajú v jednom dome a vychádzajú dobre, by si všetci zaslúžili zlatú medailu. Pretože pri spoločnom spolužití vždy dochádza k trecím plochám. Keby si bývala s vlastnými rodičmi, tak sa pohádate a potom uzmierite, lebo ty si ich milované dieťa a oni sú rodičia, ktorých poznáš od narodenia. Ak sú to však svokrovci, drobné nedorozumenia v tichosti narastajú do obrovských rozmerov a postupne rozleptávajú možno aj to, čo sa kedysi dalo nazvať vzájomné sympatie. Vyhlásila si svokrovcom tichú vojnu a dostala tým svojho manžela do situácie, ktorú nedokáže riešiť. Pretože jeho túžba je žiť v strede ľudí, ktorí ho majú najradšej, nie stáť pred voľbou rozhodovať sa medzi nimi.

Ty by si si teraz mala ujasniť priority a tomu podriadiť svoju stratégiu. Chceš si dokončiť školu, odsťahovať sa od svokrovcov, rozvádzať sa alebo mať šťastné manželstvo? Všetko nie je v tvojich silách, nemôžeš bojovať na toľkých frontoch s malým dieťaťom v náručí. Ak by som bol na tvojom mieste, pokúsil by som sa byť diplomatický. Nechaj si svoju nezávislosť, svoje varenie, svoj priestor, ale k svokrovcom buď milá. Lebo seba môžeš zmeniť a ich nie, ale ak sa začneš usmievať, bude pre nich ťažké neoplatiť ti tvoju vľúdnosť vľúdnosťou. Choď sa napríklad svokry opýtať, ako sa vlastne varí obľúbené jedlo jej syna. Manželovi vysvetli, že sa potrebuješ vídať aj so svojou rodinou a že dokončenie školy je pre teba veľmi dôležité. S rozvodovými papiermi nerob výstražné manévre, je to nedôstojné a myslím, že aj predčasné. Je možné, že tvoju podráždenosť spôsobilo vlastne tisíc drobností a materinská ponorka, teda, že si s dcérou stále sama doma. Uzatvor so svokrovcami prímerie a uvidíš, že v zmysle pravidla „krv nie je voda“ sa zlepší aj tvoj vzťah s manželom. Dokonči si školu, nájdi si prácu a uvidíš, aká bude situácia potom. Či ešte stále budeš pociťovať potrebu odsťahovať sa alebo rozvádzať. Možno budeš situáciu vnímať inak a ak nie, tvoja východisková pozícia bude výhodnejšia.

Toto je poradňa s ručením obmedzeným. Ak máte problémy a pocit, že by sa vám zišiel môj nezaujatý pohľad, napíšte mi mail s označením PORADŇA na maxim@matkin.sk. Uveďte, prosím, aj svoj vek a meno, pod ktorým chcete, aby bol váš príbeh zverejnený. Odpovedám len prostredníctvom tejto poradne!

1 debata chyba

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...