Jej aromatické lístky dodávajú jedlám výnimočný šmrnc. Ako sa však starať o rastlinku, aby ste ju mohli v kuchyni využívať čo najdlhšie?
Trhanie listov rastlinke výrazne škodí. Keď odtrhnete listy, ostanú stonky holé, čo rastlinku stimuluje k tvorbe kvetov. Všetka energia a voda sa potom sústreďujú do kvetov, čo zabraňuje tvorbe nových listov. Výsledkom je kvitnúca rastlinka bez listov, ktoré navyše chutia horko.
Namiesto trhania listov by ste mali strihať stonky. Strihajte ich ideálne približne päť centimetrov nad miestom, kde vyrastajú nové bočné výhonky. Takto môže rastlina opäť rásť a zostane zdravá. Dôležité je, aby aspoň na jednom výhonku ostalo pár listov, aby rastlina mohla naďalej produkovať živiny.
Čítajte viac Problémy so stresom aj trávením? Pomôže bazalka! Čo si z nej môžete pripraviť?Bazalke sa najlepšie darí na teplom a slnečnom mieste bez silného vetra. Nie je potrebné ju zalievať, stačí, ak ju raz denne na približne 20 minút postavíte do misky s vodou. Koreňový systém tak môže absorbovať dostatok vlhkosti a rastlina bude dobre zásobená.
Bazalka obsahuje množstvo éterických olejov, ktoré jej dodávajú jedinečnú vôňu a tá má na naše zmysly priam opojné pôsobenie – viac čítajte tu.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Studená polievka gazpacho na Varecha.sk