Chcete rýchlo upratať? V poriadku! Ale čistiaci prostriedok na sklo nie je univerzálny, na tieto povrchy ho nepoužívajte

V skrinkách ukrývame množstvo všakovakých čistiacich prostriedkov, ale ak príde na ich použitie, občas šliapneme vedľa. Nie nadarmo majú na etikete jasne napísané, na aké materiály či povrchy v domácnosti sú určené.

30.05.2023 14:00
zrkadlo, žena, upratovanie Foto:
S akým prostriedkom čistiť zrkadlo?
debata

Občas z netrpezlivosti, občas z nedbanlivosti siahneme po prvej fľaštičke, ktorá nám udrie do očí. Ale pozor! Prostriedkom na čistenie skla nikdy nečistite nasledovné povrchy. Tu sú dôvody!

Zrkadlo

Ruku na srdce… Kto z vás už v záplave upratovania nepretrel zrkadlo prostriedkom na sklo? Ale nie je to správny krok. Zrkadlo má špeciálny strieborný film, ktorý s prostriedkom na čistenie skla reaguje. Spoznáte to podľa nepekných hnedých škvŕn, ktoré sa po chvíli na zrkadle objavia. Najmä pri starých zrkadlách je preto lepšie použiť teplú vodu alebo alkohol.

príbor, umývačka riadu, tanier Čítajte viac Z umývačky vyťahujete nevábne vyzerajúce príbory? Trik s alobalom ešte nepoznáte?

Mramor

Čistiaci prostriedok na sklo neznesú ani pracovné dosky zo žuly či mramoru. Pórovité povrchy kameňa sú rozleptané čistiacim prostriedkom a pracovná doska je poškodená. Čistiaci prostriedok môže tiež zanechať neodstrániteľné škvrny na povrchu.

umývačka riadu Čítajte viac Prečo sa oplatí občas sypať sódu bikarbónu do umývačky riadu?

Obrazovka

Ak chcete odstrániť odtlačky prstov alebo mastné škvrny z obrazovky notebooku alebo z televízora, niektorí rýchlo siahnu práve po prostriedku na čistenie skla. Prečo sa to neodporúča? Chemikálie obsiahnuté v čističi sú priveľmi silné pre citlivé povrchy obrazovky. Lepšou voľbou je utierka z mikrovlákna so špeciálnym prostriedkom určeným na čistenie obrazovky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čistiaci prostriedok

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...