Príbeh kocky Lego sa začal stratou práce! Viete, ako vznikol jej názov?

Z kociek Lego je možné postaviť takmer čokoľvek - dinosaury, Titanic, celebrity v životnej veľkosti, loď z Hviezdnych vojen či funkčného robota.

28.01.2023 06:00
lego, dieťa, stavebnica Foto:
Deti stavebnicu Lego milujú už celé desaťročia.
debata

Stavebnica očarila generácie detí po celom svete, pričom výrobca reaguje na aktuálne trendy. Pred 65 rokmi, 28. januára 1958, podal Godtfred Kirk Christiansen, jeden zo synov zakladateľa dánskej firmy, žiadosť o patent na kocku Lego. Vlani sa firma, ktorá je podľa objemu tržieb najväčším výrobcom hračiek na svete, rozhodla v dôsledku vojny na Ukrajine prerušiť obchodné aktivity v Rusku.

Stavebnica prešla skúškou času a dokázala vzdorovať náporu elektronických hier aj finančných kríz. Základom úspechu Lega bola jednoduchosť a univerzálnosť takmer nekonečného spájania, zaručená patentovanými „štuplíkmi“ zapadajúcimi do otvoreného spodku kociek. Stavebnica nestarne a spájať možno bez problémov aj kocky vyrobené v roku 1958 s ich „sestrami“ z najnovšej produkcie.

Princíp Lega vznikol už v roku 1949, dozrieval ale postupne. Pôvodný jednoduchý tvar kociek bol prepracovaný až do systému stoviek rôznych prvkov.

Spoločnosť Lego založil v roku 1932 Ole Kirk Christiansen (1891–1958), otec Godtfreda. Pochádzal z chudobnej rodiny a bol tesárom. Pretože v čase hospodárskej krízy prišiel o prácu, začal si na svoje živobytie zarábať výrobou drevených hračiek. Svoju firmu pomenoval podľa dánskych slov „LEg GOdt“, čo znamená „pekne sa hrajte“. Po druhej svetovej vojne sa Christiansen rozhodol staviť aj na plasty.

Spočiatku vyrábal malé plastové medvede a hrkálky. V roku 1949 produkoval už viac ako 200 plastových a drevených hračiek. Vtedy tiež vznikli vôbec prvé kocky, ktoré ale boli ešte pomerne veľké. Až v roku 1958 prišla firma s menším variantom. Za tvorcu klasickej tehličky Lego je považovaný tretí Christiansenov syn Godtfred Kirk (1920–1995), ktorý po úmrtí otca firmu tiež prevzal.

V období 90. rokov zažívalo Lego niekoľko kríz, najmä v dôsledku nástupu elektronických hier. Postupne ich ale prekonalo a v roku 1999 vyhlásil americký ekonomický magazín Forbes kocky Lego „výrobkom storočia“. Ďalšia kríza sa dostavila v roku 2004, pričom vtedajší „dedičný“ majiteľ Kjeld Kirk Kristiansen do sanácie firmy investoval takmer všetok svoj osobný majetok. Lego vtedy zachránila reštrukturalizácia a premiestňovaním výroby do lacnejších krajín.

K filozofii spoločnosti tiež neodmysliteľne patria zábavné parky Legolandy, ktoré zahŕňajú tradičnú škálu atrakcií a tisíce modelov z kociek. Na svoje si prídu malí návštevníci aj tí skôr narodení. Legolandy sa nachádzajú v Dánsku (vôbec prvý bol založený v roku 1968), Nemecku, Británii, USA (v Kalifornii a na Floride), Japonsku, Malajzii a tiež v Spojených arabských emirátoch.

Materské sídlo má Lego v dánskom Billunde. Vedenie podniku si Christiansenovci odovzdávajú po generácie, sú jednou z najbohatších rodín v Dánsku. Lego Group má päť výrobných závodov – v Dánsku, Maďarsku, Česku (od roku 2000 v Kladne), Mexiku a Číne.

debata chyba
Viac na túto tému: #lego

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...