Ak vianočné svetielka, tak potom voľte LED žiarovky! Tu je dôvod

Zvoľte si ekologickejšie sviatky, tu sú odporúčania!

23.12.2022 14:00
debata

LED vianočné osvetlenie ušetrí peniaze o 80 percent a je lepšie pre životné prostredie. Uviedla to koordinátorka energetickej a klimatickej kampane Greenpeace Slovensko Barbara Bagiová. Zároveň upozorňuje, že osvetlenie prispieva k svetelnému smogu, preto ho treba zhasínať čo najčastejšie.  

odpad, Vianoce, vianočný odpad, papier Čítajte viac Počas Vianoc vyhodíme až dvojnásobné množstvo smetí! Tipy, ako sa cez sviatky správať ekologicky

V prípade stromčeka Bagiová hovorí, že živý stromček bude vždy ekologickejší. Umelé stromčeky sú vyrobené z PVC a je ich potom náročné recyklovať. Skončia potom na skládkach, kde znečisťujú životné prostredie. „Živý stromček, samozrejme, nie je úplne dokonalý, pretože pri ich pestovaní môžu využívať aj chemické pesticídy. Tie sú nebezpečné pre prírodu, zvieratá v nej, ale aj pre ľudí, ktorým sa takýto stromček dostane do domácnosti,“ podotkla.

dekor Čítajte viac Vianočná rozprávková pohoda! Hrejivý interiér plný ozdôbok a svetielok, inšpirujte sa

Ideálne je podľa Bagiovej zakúpiť vianočný stromček z lesnej škôlky, stromček v kvetináči alebo čečinu. Takýto stromček môže vydržať dlhšie. „Fantázia však ponúka ďalšie možnosti, ako je napríklad výroba netradičných stromčekov z drevených rebríkov, konárov stromov, starých kníh, kartónu alebo iných ekologických materiálov,“ povedala Bagiová. Dodala, že najlepšou voľbou je stromček, ktorý už máme, a teda nekupovať nový.

Video

VIDEO: S nutričnou špecialistkou a trénerkou Tatianou Kyseľovou sme hovorili o tom, aké najčastejšie chyby sa dejú na slovenských stoloch počas Vianoc, ako naše stravovanie podmieňuje vzťah k jedlu, ale aj vzťah ku samému sebe. Odporučila, ako zvládnuť bezmyšlienkovité pojedanie drobností zo stola a čo si myslí o pôstoch, diétach a vianočných predsavzatiach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #osvetlenie

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...