Počas Vianoc vyhodíme až dvojnásobné množstvo smetí! Tipy, ako sa cez sviatky správať ekologicky

Práve na Vianoce si chceme dopriať viac, a preto v tomto období aj viac nakupujeme. S rastúcou spotrebou rastie aj množstvo odpadu.

22.12.2022 11:37
odpad, Vianoce, vianočný odpad, papier Foto:
Čo s vianočným odpadom?
debata

Odhaduje sa, že počas vianočných sviatkov vyhodíme až dvojnásobné množstvo smetí v porovnaní s inými mesiacmi v roku. Celkovo tak v decembri vyprodukujeme až o 150 tisíc ton odpadu viac. „Odpad vzniká takmer zo všetkého – vianočného stromčeka, dekorácií, baliaceho papiera, jedla aj samotných darčekov. Počas vianočných sviatkov ľudia vyhadzujú oveľa viac odpadu ako počas iných mesiacov v roku,“ vysvetľuje Katarína Kretter z OZV ENVI – PAK.

Petra Tóthová a Jožka Zaukolcová Čítajte viac Ako vylepšila vianočný štedrák Petra Tóthová? Vďaka jednoduchému tipu bude oveľa šťavnatejší!

Tipy pre zelené Vianoce

Obdarujte tento rok svojich blízkych vlastnoručne vyrobeným darčekom, ekologickou kozmetikou či zaujímavou knihou. Vhodnou alternatívou sú nehmotné darčeky v podobe zážitkov (vstupenka do divadla či fitness centra, jazykový kurz, wellness pobyt). Ak sa už rozhodnete pre hmotný darček, kúpte namiesto množstva drobností jednu skutočne užitočnú vec, ktorá bude mať dlhodobejšie využitie.

Takmer 50 percent komunálneho odpadu tvorí bioodpad. Preto si už pred samotným nákupom urobte zoznam a nakupujte len to, čo naozaj spotrebujete.

Vyberajte si trvanlivejšie potraviny a dajte prednosť lokálnym výrobkom alebo bezobalovým potravinám. Nakupujte s vlastnou opakovane použiteľnou taškou a vreckami.

Uprednostnite prírodné materiály, kúpte si živý stromček v kvetináči, alebo si naaranžujte vetvičky do vázy. Za zváženie stojí kúpa izbového ihličnanu, ktorý je krásny po celý rok. Originálny a jedinečný stromček sa dá vyrobiť z konárov alebo kníh, ktoré je možné spestriť ozdobami alebo osvetlením.

Ozdoby a vianočné dekorácie si vyrobte z prírodných materiálov (drevo, ihličie, šišky, šípky, škorica, sušené ovocie), ktoré vám navyše aj prevoňajú byt alebo dom. Ideálnou a úspornou formou vianočného osvetlenia sú LED žiarovky, spotrebujú oveľa menej energie a vydržia dlhšie ako klasické.

Darček zabaľte do recyklovaného papiera alebo použite papier a tašky z minulého roka.

Namiesto klasických papierových vianočných pozdravov pošlite SMS, e-mail alebo správu cez WhatsApp či Messenger. Ak k pozdravu priložíte aj nejakú milú fotku, rozhodne potešíte rodinu aj priateľov.

Video

VIDEO: S nutričnou špecialistkou a trénerkou Tatianou Kyseľovou sme hovorili o tom, aké najčastejšie chyby sa dejú na slovenských stoloch počas Vianoc, ako naše stravovanie podmieňuje vzťah k jedlu, ale aj vzťah ku samému sebe. Odporučila, ako zvládnuť bezmyšlienkovité pojedanie drobností zo stola a čo si myslí o pôstoch, diétach a vianočných predsavzatiach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #Vianoce #ekologické Vianoce

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...