Dušičky majú byť ekologickejšie: Vyhnite sa plastovým vencom aj LED kahancom

Už niekoľko dní aj Slováci navštevujú cintoríny a spomínajú na svojich zosnulých. To však často kráča ruka v ruke s navýšením odpadu. V mnohých domácnostiach sa stále kupujú plastové vence či kytice, ktoré potom končia v kontajneroch a tvoria záťaž pre životné prostredie.

01.11.2022 09:00
dušičky, sviatok všetkých svätých Foto: ,
Spomínať na našich zosnulých môžeme aj ekologicky.
debata

Aj pripomenutie si našich zosnulých blízkych však môže mať ekologickejšiu a udržateľnejšiu podobu. Dušičky by sa mali niesť v znamení lokálnosti a minimalizmu.

Čomu sa absolútne vyhnúť

Ikebana z plastových kvetov zaliata betónom v kvetináči, plastový veniec, LED kahance alebo plastový kahanec s parafínovým voskom. Všetky tieto dekorácie a spomienkové predmety síce tvoria asi najväčší obrat predajcov s podobným tovarom v čase pred Dušičkami. Všetky zároveň extrémne zaťažujú životné prostredie a tvoria zbytočný odpad. Vyhnite sa tiež zdanlivo prírodným vencom, ktoré však tvorí umelý mach, chemicky farbené sušené kvety a takéto vence obsahujú aj lepidlá a drôty.

S vencom či ikebanou to skúste takto

Na hrob stačí priniesť jeden veniec z prírodných materiálov. Ak vám to dovolia financie, môžete si ho nechať vyrobiť u lokálnych pestovateľov kvetín, ale možné je tiež vyrobiť si ho doma. Do venca sa dajú použiť kúsky konárikov z ihličňanov, kvety ako sú astry a chryzantémy, ale napríklad aj sušené kvetiny, ktoré ste si nazbierali počas leta. Dbajte na to, aby váš zdroj kvetín, z ktorých veniec či ikebanu vytvoríte, bol tiež ekologický. Určite prírode nepomôžete, ak teraz vyrazíte do lesa a začnete odlamovať konáriky stromom.

počasie, cintorín, dušičky, Čítajte viac Novým trendom sa na Dušičky stávajú LED kahance, mladší hľadia aj na prírodu

Ako na sviečky?

Ideálne je vybrať jeden sklenený svietnik, ktorý si po Dušičkách znovu vezmete domov a využijete ho o rok. Jeden plastový kahanec si môžete tiež uchovať a len v ňom meniť voskové náplne zo sviečok. Napriek tomu, že predstava, že na hrobe svieti svetlo LED kahanca niekoľko týždňov je lákavá, zbytočne budete na podobné osvetlenie míňať peniaze a vo výsledku tiež len zaťažíte životné prostredie. Ide totiž o elektroodpad. Dušičky majú svoje čaro práve s tradičnými sviečkami, ku ktorým sa dá pristúpiť ekologicky.

A čo s odpadom?

Ak chcete byť naozaj dôslední, je dobré zistiť, akým spôsobom sa triedi odpad na cintoríne, kam chodievate za svojimi zosnulými. Zvyčajne však situácia ideálna nie je, odpad z cintorínov často končí v zmesovom odpade, ktorý sa buď skládkuje alebo spaľuje. Ide o dva najmenej efektívne spôsoby nakladania s odpadom. „Pokiaľ má cintorín separovaný zber, je šanca, že na triediacej linke sa dostane na recykláciu aspoň jeho časť,“ hovorí manažérka projektu prírodného pohrebníctva Funebra Monika Suchánska. Ak na cintoríne nie je zber bioodpadu, živé kvety možete vziať domov do kompostu, radí Suchánska. Podobné však môžete urobiť aj s iným odpadom niekoľko dní po Dušičkách, odpad doma vyseparovať a následne ho vyhodiť do na to určených kontajnerov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #ekológia #Dušičky #separovanie odpadu #sviečka #veniec

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...