Nepotrebné lieky rozhodne nesplachujte! A čo s obalom, ak lieky spotrebujete?

Nespotrebované lieky alebo lieky po uplynutí času spotreby by ľudia nikdy nemali vyhadzovať do koša či splachovať.

27.05.2022 15:00
lieky,  zdravotníctvo Foto: ,
Nespotrebované lieky nehádžte do koša.
debata

Vo vnútornom obale ich treba zaniesť späť do lekárne, vonkajší obal možno klasicky recyklovať. Pripomína to Slovenská lekárnická komora (SLeK) v rámci odporúčaní, ako správne likvidovať nepotrebné lieky.

plast, plastová fľaša, odpad, zero waste Čítajte viac Pozor! Viete, ako musíte plastové fľašky a plechovky vrátiť od 1. januára do obchodu?

"Pacient môže nespotrebované lieky zaniesť naspäť do ktorejkoľvek lekárne, kde ich prevezme vyškolený farmaceutický zamestnanec. Následne sú spracované adekvátnym spôsobom, ktorý kontroluje Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL),“ doplnil riaditeľ ŠÚKL Peter Potúček.

lekárnička, prvá pomoc, tabletky, teplomer Čítajte viac Ako si usporiadať domácu lekárničku? Zásoby liekov si nerobte!

Do lekárne podľa lekárnikov patria nespotrebované tablety, kapsuly a čapíky v blistroch, sirupy a kvapky vo fľaštičkách, masti, krémy a gély v tubách a téglikoch. Tiež použité injekčné striekačky so zatavenou ihlou, inzulínové perá a ampulky injekčných roztokov. „Vonkajšia papierová krabička sa triedi bežným spôsobom. To platí v prípade humánneho aj veterinárneho lieku,“ uviedli lekárnici.

Naopak, do lekárne nepatria zdravotnícke pomôcky, dietetické potraviny, výživové doplnky, detská výživa, kozmetické výrobky ani iný sortiment zakúpený v lekárni, ktorý nie je liekom.

debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #separovanie

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...