Plný šatník oblečenia? Väčšina textilu sa dá upcyklovať či vymeniť

Väčšina starého a nepoužiteľného textilu končí v zmesovom odpade, odkiaľ putuje na skládku alebo do spaľovne.

12.05.2022 13:00
recyklácia textilu Foto:
Každoročne sa tony textílií ocitajú na skládkach, pričom práve textil je jedným z materiálov, ktorý by sa dal výborne recyklovať.
debata (1)

Dá sa však upcyklovať, vymeniť či darovať, uviedla to riaditeľka oddelenia pre komunikáciu z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-Pak Katarína Kretter.

Oblečenie možno vyhodiť do zberných nádob, ktoré majú súkromné spoločnosti. Odtiaľ putuje starý textil do spoločnosti, ktorá sa venuje jeho recyklácii. „Ročne vráti do obehu približne 3500 ton textilného odpadu,“ poukazuje Kretter s tým, že ďalej sa premieňa na rôzne druhy izolácií a vlákien vhodných pre automobily, nábytok či stavebníctvo.

Bangladéš textilná fabrika šičky Čítajte viac Má ľudský život menšiu cenu než jedno tričko?

Ďalšou možnosťou je upcyklácia. Zo starého noseného textilu sa vyrába nové, módne oblečenie alebo doplnky, vysvetľuje Kretter. Nevýhodou upcyklovaného oblečenia je jeho cena. Tvrdí, že v malom množstve je takáto výroba oveľa nákladnejšia ako masové šitie. Takéto oblečenie je ale podľa Kretter kvalitnejšie a vydrží oveľa dlhšie ako kabát vyrobený z lacných materiálov.

„Kreatívnejší ľudia si staré oblečenie vedia prerobiť na nové aj sami. Pre tých ostatných sú k dispozícii rôzne druhy workshopov, ktoré ponúkajú už vyššie spomínané upcyklingové štúdiá,“ radí Kretter. Staré a nenosené kúsky oblečenia sa môžu využiť ako handry do domácnosti. „Staré tričká sú ideálne na umývanie okien či leštenie zrkadiel,“ poznamenala Kretter.

Nenosené a zachovalé oblečenie možno darovať niekomu ďalšiemu. Na Slovensku sú aj organizácie, ktoré robia zbierky oblečenia a posúvajú ho ľuďom v núdzi. Oblečenie vykupujú aj second-handy a ďalšie obchody s nosenými odevmi. Prípadne ho ľudia môžu darovať na rôznych webových stránkach, priblížila Kretter. Pribúdajú podľa nej aj rôzne výmenné a predajné burzy či swapy.

„Podstatné je, aby sme sa nezbavovali nepotrebného oblečenia vyhadzovaním do zmesového kontajnera. Pri darovaní myslime hlavne na jeho funkčnosť a na to, či obdarovanému urobí radosť a či ho bude chcieť ďalej nosiť,“ skonštatovala Kretter.

Na Slovensku sa podľa nej plánuje od roku 2024 zaviesť systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov aj na textil. Znamená to, že za textilný odpad a jeho recykláciu budú zodpovední dovozcovia a výrobcovia textilu.

Trápi vás preplnený šatník? Ako ho zmysluplne zredukovať? Pätica Bratislavčaniek prišla s nápadom

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #recyklácia #textil

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....