Máte knihy, ktoré ležia bez povšimnutia vo vašich poličkách? Tu sú skvelé tipy, ako ich posunúť ďalej

Nepotrebné knihy si môžu ľudia medzi sebou vymieňať, predať ďalej či darovať rôznym inštitúciám.

11.04.2022 15:00
Knihy Foto: ,
Čo s knihami, ktoré už nechcete?
debata

Knižky sa dajú vymieňať, poprípade predávať v špecializovaných skupinách na sociálnych sieťach. „Výhodou je, že sa môžete naraz zbaviť aj väčšieho množstva kníh, ktoré stačí nafotiť a publikovať,“ uviedla riaditeľka oddelenia pre komunikáciu z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-Pak Katarína Kretter.

Poukazuje aj na knižné swapy, kde sa dajú knihy vymieňať osobne. Môže sa tam však doniesť limitované množstvo kníh. Väčšinou je maximálny počet kníh určený organizátorom a následne si podľa Kretter rovnaké množstvo kníh môžu ľudia odniesť aj domov.

jedlo, plytvanie, odpad, kôš, večera, tanier, zvyšky Čítajte viac Pol tony vyhodeného jedla za týždeň! Hrozivá bilancia školských jedální

Na sociálnych sieťach fungujú rôzne skupiny, kde sa dajú vymieňať či darovať veci, ktoré človek nepotrebuje. „Výhodou týchto skupín bez špecifikácie je, že knižky môžete vymeniť za domáci džem, rámiky na fotky alebo čokoľvek iné, čo práve potrebujete a zháňate,“ povedala Kretter. Dodala, že na internete fungujú aj výkupcovia kníh.

Ďalším spôsobom, ako sa zbaviť starých či nepotrebných kníh, je zaniesť ich do knižných búdok. Nachádzajú sa v parkoch či na námestiach. „V týchto búdkach môžete v malom množstve knihy nechať, ale aj zobrať si tie, ktoré vás zaujmú,“ hovorí Kretter. Radí, aby ľudia do búdky vyberali knihy, ktoré si ešte môžu nájsť čitateľov.

Ak knihy doslúžia, Kretter apeluje na ich správne vytriedenie. Treba z nich odstrániť obal, stránky hodiť do modrého kontajnera na papier a pevnú väzbu do zmesového odpadu. „Knihy v mäkkej väzbe tam môžeme hodiť celé,“ podotkla.

debata chyba
Viac na túto tému: #knihy #swap

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...