Tri super triky, aby váš byt vyzeral vždy dokonale uprataný! A návštevy sa môžu prihrnúť kedykoľvek

Zdá sa vám, že niektorí ľudia majú dokonale čistú domácnosť, akoby celé dni nerobili nič iné, len upratovali? Čo takto mať podobne žiarivý byt a to bez väčšej námahy? Tu sú tipy, ako na to.

20.01.2022 09:00
žena, upratovanie, domácnosť, nečistoty Foto:
Mať rýchlo upratané? Kto by po tom netúžil...
debata

1. Upratujte hneď, nie až potom

Čo je podľa vás jednoduchšie? Rýchle vyčistenie varnej dosky či rúry na pečenie hneď po dovarení, alebo to robiť v určený deň počas týždňa, kedy príde čas na väčšie upratovanie? Odpoveď je jasná – ak si dosku či rúru vyčistíte hneď, nie je špina zanesená a všetko ide jednoduchšie. Ak to celé necháte tak, len to bude čoraz ťažšie. Špiny bude stále viac, zaschne, usadí sa a vaša nechuť čistiť a drhnúť čoraz väčšia. Takže… Ak budete umývať riad, čistiť umývadlo, prať bielizeň a ďalšie domáce práce vykonávať hneď, ako je to potrebné, nenahromadí sa vám veľké množstvo zdanlivo nezvládnuteľných ú­loh.

vajcia, praženica, omeleta, vajce Čítajte viac Ako pripraviť dokonalú praženicu či trik s papierom na pečenie! Tieto tipy do kuchyne v roku 2021 bodovali najviac

2. Viac vecí = viac upratovania

A naozaj to platí doslova. Ak máte veľa vecí (napríklad na oblečenie), trvá vám dlhšie, než ich všetky vyperiete, vyžehlíte, poskladáte a upracete. Ale týka sa to aj vecí v kuchyni – najmä tých, ktoré nie sú uložené v skrinkách – sadá na ne prach a priťahujú mastnotu, ktorá sa na ne dostáva počas varenia. Ak chcete pracovnú plochu poriadne vyčistiť, najskôr musíte poodkladať všetko, čo na nej máte, a to samé o sebe už zaberá kopec času. To isté platí pre nábytok a rôzne zbytočné dekorácie, ktoré neustále kupujeme. Samozrejme, nejde o to, vyhodiť čo najviac vecí, ale aj o ich premyslené uloženie a zhromažďovanie. Kritický pohľad na to, čo máte? Odpovedzte si na otázku, čo skutočne v byte či v šatníku potrebujete. A postupujte nekompromisne.

3. Trošku podvádzania pri upratovaní sa povoľuje

Dokonca aj tí, čo majú vždy žiarivý poriadok, nemajú chuť a čas robiť všetko v domácnosti dokonale. Ale ľuďom s upratanými izbami sa vždy akosi podarí vyčarovať ilúziu krásneho poriadku. Ako? Je to spôsobené najmä tým, že sa zameriavajú na dôležité časti miestnosti. To znamená, že sa sústredia na celkový obraz – a až neskôr, keď je čas, sa zamerajú na všetky zastrčené kúty a rohy. Ak teda stojíte pred otázkou: „Čím začnem?“, vyjdite z miestnosti a na chvíľu zatvorte oči. Potom vstúpte do miestnosti s otvorenými očami a venujte pozornosť tomu, kam vám zrak padne ako prvé. Nie pod pohovkou, ale na pohovku. Nie nad umývadlo, ale priamo do neho a tak ďalej…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #domácnosť #upratovanie #poriadok v byte

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...