Darčeky v poslednej chvíli: od šikovných Slovákov

Ak neviete, čím potešiť svojich blízkych pod stromčekom, máme pre vás niekoľko zaujímavých tipov.

18.12.2021 13:00
rodina, Vianoce, radosť, darčeky, deti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Šperky na telo aj na pohár

Tamara Kostovská pod značkou Scarysilver vyrába šperky z postriebreného medeného drôtu a polodrahokamov. Do Vianoc pribúdajú stále nové brošne, náušnice, ale aj náhrdelníky či náramky. Kto by chcel niečo netradičné, toho môžu zaujať jej rozmanité „pohárové šperky“. Tie obtočia stonku pohárov pozvaných hostí a každý si tak na stole ľahko spozná ten svoj.

Náhrdelník z postriebreného medeného drôtu s... Foto: Scarysilver
Scarysilver Náhrdelník z postriebreného medeného drôtu s herkimerom.

V ponuke má aj náhrdelník z postriebreného medeného drôtu s herkimerom. Netušíte, čo je herkimer? Tamara vysvetľuje: "Herkimer diamant je medzi zberateľmi minerálov veľmi obľúbený a vyhľadávaný. Od pravého diamantu má však veľmi ďaleko. Je to kryštál kremeňa s dvojitým zakončením, vyskytujúci sa na zvetraných dolomitoch v okrese Herkimer v štáte New York a v údolí rieky Mohawk.

Veľa kryštálov herkimeru sa vyznačuje extrémnou čistotou, na základe čoho im v určitých kruhoch pripisujú mystické vlastnosti. Kryštály majú 18 faziet (6 strán) a dve zakončenia, môžu byť číre, zakalené, hnedasté či obsahujúce rôzne zriedkavé nečistoty vo forme zhlukov, fantómov, tekutých inklúzií a podobne."

Kto by chcel niečo netradičné, toho môžu zaujať... Foto: Scarysilver
Scarysilver Kto by chcel niečo netradičné, toho môžu zaujať jej rozmanité „pohárové šperky“.

Romantičky zasa ocenia jej ihlicu – brošňu zdobenú „kvietkami“ z postriebreného medeného drôtu a riečnych perál. Autorka ju odporúča na zopnutie hrubšej látky alebo pleteniny, keďže jej základ je z tvrdého antikorového drôtu hrúbky až 1,2 mm.

Originály pre domov

Výtvarník Andrej Augustín poteší tých, čo sa doma radi obklopujú originálnymi predmetmi. Absolvent Vysokej školy uměleckoprůmyslovej v Prahe trávi predvianočný čas v Slovenskej ľudovej majolike v Modre. Práve tam realizuje najrôznejšie keramické úžitkové predmety, ako misy, taniere, maselničky, šálky či maľované kachličky.

Nežné stvárnenie Malého princa na kachličkách. Foto: Andrej Augustín
Malý princ Nežné stvárnenie Malého princa na kachličkách.

Pomaľúva ich autorskými motívmi, ktoré siahajú od najrôznejších vtipných zvierat až po jeho nežné stvárnenie Malého princa s ružou a líškou. Nielen na sociálnych sieťach žnú obdivné hodnotenia ako „krásne snové“ či „čarokrásne“. Andrej Augustín ubezpečuje, že popri vlastných motívoch vie vytvoriť aj diela na želanie.

Augustín využíva ako motív aj vtipné maľby... Foto: Andrej Augustín
Andrej Augustín Augustín využíva ako motív aj vtipné maľby zvierat.

Hodinka s ReBarborou

Barbora Kyšková je nielen speváčka (s manželom má kapelu Barbora Bloom), ale aj jedna z prvých slovenských foodblogeriek. S kamarátkou Mimi založila v roku 2012 blog BiteMe a na vlnách rádia FM mala reláciu Bez mäsa_FM. Od leta 2017 je Barbora autorkou vegánskeho blogu ReBarbora.

Jej recepty ste mohli vidieť nielen v knižke Zdravé raňajky, ktorú v roku 2016 napísala spolu s Mirou Nemčekovou ešte pod menom Barbora Drahovská, ale aj v piatkovej prílohe Pravdy Varecha. Barbora hovorí, že vždy mala blízko k zdravej strave. Nemá rada polotovarové stravovanie, ku ktorému sa vraj veľa vegánov uchyľuje. Záleží jej na zdraví vlastnej rodiny, a tak je väčšina jej receptov z čistých produktov, ovocia, zeleniny, obilnín, semien a orechov.

V rámci Hodinky s ReBarborou sa jej môžete... Foto: Barbora Kyšková
ReBarbora V rámci Hodinky s ReBarborou sa jej môžete spýtať čokoľvek, čo ho ohľadom zdravej stravy zaujíma.

Kto si ako vianočný darček vyberie Hodinku s ReBarborou, môže sa jej opýtať čokoľvek ho konkrétne zaujíma. Hodinka s ňou bude len pre vás. Poradí vám v oblasti stravy, vegánskeho spôsobu života alebo dokonca aj to, ako pomocou jedla a zmyslov nájsť cestu k sebe.

Barbora ponúka tiež 6-týždňový on-line kurz nazvaný „Vegán začiatočník“. V ňom Barbora účastníkov prevedie svetom vegánstva. Vysvetlí, ako by mal vyzerať vegánsky jedálny lístok, aby vám v strave nič nechýbalo. Naučí vás, ako variť neskutočne chutné, a pritom jednoduché vegánske jedlá.

Rozveseľte si deň

Slovenská značka Abraka podporuje lokálnu výrobu a ekologickú módu. V ponuke má najmä legíny, šortky, športové podprsenky a plavky, ale tiež čelenky a crossbody peňaženky s veselým dizajnom. Toto oblečenie oslavuje aktívny životný štýl a farebnými originálnymi dizajnmi rozveselí aj všedný deň.

Značka Abraka má v ponuke rôzne oblečenie s... Foto: Abraka
Abraka Značka Abraka má v ponuke rôzne oblečenie s veselým dizajnom.

Svoje produkty šije Abraka z materiálov vyrobených v Európe. Keďže dizajnérom značky záleží na ľuďoch i na prírode, používajú materiály z recyklovaných PET fliaš či regenerovaných rybárskych sietí. Napríklad výrobou jedných legín očistia prírodu približne o 12 plastových fliaš, ktoré by inak pravdepodobne skončili na skládke či v oceáne.

Ako vianočný darček poteší napríklad praktická... Foto: Abraka
Abraka Ako vianočný darček poteší napríklad praktická crossbody peňaženka.

Ako vianočný darček poteší napríklad praktická crossbody peňaženka vyrobená na Slovensku z materiálu z recyklovaných plastov z oceánov. Poľahky do nej schováte drobnosti, kľúče i telefón. Termolegíny ušité z funkčnej termolátky sú ideálnym spoločníkom do chladných dní. Kto si chce užiť zimu plnú zážitkov v štýle a v teplučku, môže vyskúšať termosúpravu ušitú z funkčnej termolátky.

Skrášlite si byt pestrým umením

Dekoračný anjel so zimnou tematikou. Foto: Silvica Art
Silvica Art Dekoračný anjel so zimnou tematikou.

Výtvarníčka Silvia Bohušová Sochuláková pod svojou značkou Silvica Art ponúka široké spektrum autorských výrobkov s pestrými motívmi. Sú to napríklad náušnice, pohľadnice, dekorační anjeli či obrazy namaľované na plátnach rôznych rozmerov. Deti poteší milo umelecky spracované pexeso či čierny Peter.

Silvica Art svojimi umeleckými výrobkami poteší... Foto: Silvica Art
Silvica Art Silvica Art svojimi umeleckými výrobkami poteší aj deti - napríklad Čiernym Petrom.

Slováci nadšení ajurvédou

Ajurvédske centrum Mandala si už za roky fungovania získalo obľubu u mnohých ľudí z hlavného mesta aj okolia. Piati nadšení Slováci s prezývkami Shini, Aisha, Satya, Alenka a Pablo sa rozhodli žiť trochu inak a preniesť svoj pokoj, zdravší životný štýl a masážne dotyky svojich rúk aj na ostatných.

Potešte svojich blízkych obľúbenými... Foto: Mandala
Ajurvéda Potešte svojich blízkych obľúbenými ajurvédskymi procedúrami.

Okrem masáží na Poľnej ulici v Bratislave ponúkajú aj rôzne kurzy varenia ajurvédskych jedál, správneho dýchania či prípravy prepusteného masla ghí. Takisto organizujú ajurvédske pobyty v kolíske ajurvédy, juhoindickej Kérale. Do Vianoc ponúkajú zakúpenie poukazov platných rok na rôzne ajurvédske procedúry s výraznou zľavou. Už ste zažili napríklad 3-hodinový Kráľovský relax s najúčinnejšími ajurvédskymi procedúrami Abhyangam, Shirodhara a Swedanam?

Maľovanie na hodváb

Potešte mamu hodvábom s ručne namaľovanými... Foto: MJER
Maľovaný hodváb Potešte mamu hodvábom s ručne namaľovanými ornamentmi či vzormi.

Jana Melichová z Bratislavy sa už roky v rámci svojej populárnej značky MJER zaoberá maľovaním na hodváb. Svojimi typickými ornamentmi, domčekmi, vtáčikmi, kvetinkami či geometrickými vzormi vytvára krásne obrazce na ručne maľované hodvábne šatky, šály, kravaty. Maľuje však aj hodvábne hodiny a lampy, takisto originálne obrazy a hodvábne vankúše. Všetko vie navzájom skombinovať, namaľuje napríklad šatku a kravatu s rovnakým vzorom a farebnosťou. Tak svetu MJER!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #darčeky

+ Čas na detoxikáciu, obnovte svoje fyzické sily.
Váš dávny sen sa môže splniť už čoskoro, preto na tom...

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...