Ako ušetriť teplo (nielen) počas Vianoc? 4 rady odborníkov, ktoré pomôžu

Vianočné sviatky sú jedným z vrcholom vykurovacej sezóny. Počas Štedrého dňa sa v domácnostiach spotrebuje až o 93 % teplej vody viac ako v bežný pracovný deň alebo v sobotu a rovnako rastie aj spotreba tepla. Tá je vyššia o sedem percent, uviedol vo štvrtok Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT).

17.12.2021 11:00
kozubové kachle, kúrenie, teplo, kreslo,... Foto:
Jednotlivé miestnosti vykurujte podľa účelu a potreby. Zimné obdobie je na spotrebu tepla náročné.
debata

Podľa odborníkov však domácnosti majú možnosti, ako na výdavkoch za teplo ušetriť. Aké to sú? Pozrite sa na ne s nami.

1. Používajte ventily a regulujte

Jednotlivé miestnosti vykurujte podľa účelu a potreby. V kuchyni môžete využívať vznikajúce teplo z domácich spotrebičov pri pečení a varení. Ak je kuchyňa spojená s obývačkou, v čase pečenie pokojne vyhrievacie telesá v obývacej miestnosti stiahnite na menšiu výhrevnosť. Pozor však na úplné vypínanie kúrenia – to neradia profesionáli ani vtedy, ak sa v byte nezdržujete alebo na sviatky odcestujete na niekoľko dní – vykúriť miestnosť po každodennom odstavení kúrenia na normálnu teplotu je omnoho nákladnejšie.

2. Vetrajte s rozumom

Usporiť sa dá aj správnym vetraním. To by malo krátke a intenzívne, najlepšie nárazovo od troch do piatich minút. V zime vetrajte ráno, prípadne aj večer pred spaním. Počas dňa vetrať nemusíte, ak to nie je nutné – napríklad vzhľadom na varenie alebo pachy v kuchyni.

3. Prevencia funguje aj v prípade kúrenia

Platí to takmer všade – pripraveným šťastie praje. Ak máte doma správne utesnené okná, vstupné či balkónové dvere, znižujete tak úbytky tepla týmito cestami. Pred každou zimou by ste mali jednotlivé okná a dvere skontrolovať. Utesniť ich, ak nejde o hlbšiu závadu, však môžete aj sami. Pri plastových oknách napríklad stačí po vzore profesionála podoťahovať jednotlivé skrutky.

4. Pomôž si sám, aj kúrenie ti pomôže…

Áno, ak napríklad počas slnečného (zimného) dňa necháte okná bez závesov či žalúzií, pridáte si v interiéri stupeň či dva navyše. Dávajte tiež pozor na to, aby ste výhrevné telesá nezakrývali napríklad závesmi, prípadne nábytkom. To spôsobuje veľké úbytky tepla a je rozumnejšie najmä v zimnom období nechať prúdiť teplo z radiátorov priamo do interiéru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #spotreba #kúrenie #Vianoce #ako znížiť

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...