Vianočné ozdoby inak? Zo skla, perál aj papiera - českí umelci ukazujú vianočnú víziu v Bruseli

O tom, že sa vianočný stromček dá ozdobiť nielen farebnými guľami či blikajúcimi žiarovkami, sa už niekoľko dní snaží v centre Bruselu presvedčiť miestnych obyvateľov skupina českých výtvarníkov a dizajnérov.

19.12.2021 07:00
debata
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tereza Drobná (@tereza.drobna)

Blízko nákupných bulvárov žijúcich predvianočným ruchom umiestnili výstavu súčasných ozdôb, ktoré majú Bruselčanom nielen spríjemniť advent. Kto sa pri rozmernom výklade plnej vianočných dekorácií zastaví, získa aj návod, ako vyrobiť vlastné papierové ozdoby.

„Zamerali sme sa na súčasný dizajn, aby sme ukázali bruselskému divákovi, ako môže vyzerať tradičná ozdoba inovatívne v modernej verzii,“ povedala pri vernisáži inštalácie Daniela Vervloet z Českého centra Brusel, ktoré projekt nazvaný Today Together (Dnes spolu) pripravilo.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa *supergems (@studio.supergems)

Vo výklade domu stojaceho na dohľad od vianočných trhov na Bulvári Anspach sa dajú vidieť geometrické tvary z pozláteného skla od Petry Hartmanovej, ozdoby inšpirované nepravidelne tvarovanou snehovou guľou od Petry Krausovej či sklenené banky visiace na medenej tyčinke od štúdia Muck. Je tu aj minimalistická kolekcia sklenených ozdôb od dua Supergems, porcelánové banky od ateliéru Nalejto a kolekcia ozdôb zo sklenených perál a minerálov od Terezy Drobnej, ktorá spodobnila Betlehem.

„Krása dnešnej českej vianočnej ozdoby je svojou súčasnosťou trochu prekvapivá a veríme, že okoloidúci sa zastavia a vizuálny zážitok ich poteší a sviatočne naladí,“ povedala riaditeľka českého centra Jitka Pánek Jurková.

Ozdoby sú vo svietiacom výklade zasadené do papierových dekorácií, o ktoré sa postarala architektka a dizajnérka Tereza Hradilková. „Ja už sa nejaký čas zaoberám tým, čo všetko ide vytvoriť jednoduchým spôsobom z A4. Vezmem, zocvaknem, ohnem a je z toho krásna vec. A toto je podobný prístup,“ popísala vznik papierových dekorácií, ktoré sú popri hlavnom výklade ešte v niekoľkých bočných.

Cieľom je podľa Hradilkovej nielen prezentovať súčasné dizajnové ozdoby, ale aj ľudí podnietiť, aby si vytvorili vlastné z papiera. Leták na inštaláciu preto slúži ako návod a zároveň materiál na výrobu papierovej ozdoby. Obyvatelia a návštevníci belgickej metropoly budú môcť české vianočné ozdoby obdivovať až do 15. januára.

odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner
debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #krása #dizajn #Vianoce #prezentácia #ozdoby #dekor

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...