Čo zavesiť, čo radšej poskladať? Viete, ako sa starať o odevy, aby vydržali dlho?

Za posledné roky sa odevy stali výslovne konzumnou záležitosťou. Ich prebytok, možnosť lacných nákupov nás často vedie k tomu, že niektoré z nich si oblečieme na seba pár ráz a hneď vyrážame na nákupy nových kúskov.

07.08.2021 06:00
shutterstock 1293384706 Foto:
Vešiak si pýtajú saká, kabátiky, košele a blúzky, ale aj odevy z materiálov, ktoré majú sklon ku krčeniu sa.
debata

Namiesto tohto prístupu je však podľa nás omnoho dôležitejšie investovať do kvality a tiež sa následne o šatstvo príkladne starať. Správny postup dokáže výrazne predĺžiť bezchybný stav odevov, ich strihu, formy, ale aj farebnosti materiálu. Je to ekologické, zodpovedné voči planéte, ale aj peňaženke. „Starať sa o naše odevy je rovnako dôležité, ako keď sa snažíte zabrániť tomu, aby sa vám neničili vaše šperky,“ myslí si Salman Haqqi z portálu Money.co.uk.

„Bez ohľadu na to, či ide o dizajnérske kúsky alebo nie, šatstvo veľmi často tvorí jeden z najdrahších statkov v našej domácnosti. Nahradiť ho by mohlo byť pomerne nákladné,“ myslí si Haqqi. Dokonca jedna z ciest, ktorú odporúča, je zahrnúť obsah našich skríň aj do poistenia domácnosti. Bez ohľadu na takéto rozhodnutie však základné kroky robíme každý deň, a síce, staráme sa príkladne o obsah našej skrine. Ako?

Správne uloženie

Pri odevoch je veľmi dôležité, aby ste ich skladovali správnym spôsobom. Kým niektoré materiály bez problémov zvládnu, ak odev poskladáte a vložíte ho do skrine jeden na druhý, iným podobné zaobchádzanie neprospieva. Základom sú dobré vešiaky – zvyčajne s dostatočne tvarovanými ramienkami na zavesenie, ktoré držia tvar odevu v oblasti pliec. Vešiak si pýtajú saká, kabátiky, košele a blúzky, ale aj odevy z materiálov, ktoré majú sklon ku krčeniu sa. Na vešiak by ste mali zavesiť aj šaty – výnimku urobte len pri tých ťažších, teda napríklad večerných modeloch. Samozrejmosťou sú aj nohavice určené do práce. Skladať môžete džínsy, ale tzv. „smart trousers“ (teda oblekové či kostýmové nohavice, ale napríklad aj nohavice chinos) si pýtajú vešiak. Naopak, materiály s elastickými vláknami (mikiny, tričká, legínsy) by nemali visieť, lebo tým sa môže vlákno naťahovať a poškodzuje sa forma odevu.

Sledujte etikety

Sú dobrým zdrojom dôležitých informácií. Práve vďaka nim viete, ako sa o šatstvo príkladne starať a každý výrobca má povinnosť informovať spotrebiteľa o tom, ako má s odevmi nakladať, aby predĺžil ich životnosť. Perte len pri odporúčaných teplotách, ak je odporúčané len suché čistenie, neskúšajte to s odevom v práčke. Teplotu žehlenia či napríklad možnosť sušenia v sušičke je tiež dôležité ovládať. Vo všeobecnosti platí, že pokiaľ nemusíte využívať sušičku, nerobte to. Odevy omnoho viac šetríte sušením na sušiaku a čerstvom vzduchu.

Reorganizujte šatník po obdobiach

V zásade si môžete vytvoriť dva varianty šatníka – letný a zimný. S príchodom nasledujúceho obdobia by sa odevy z predchádzajúceho mali odobrať do úzadia (respektíve úložného priestoru). Pred skladovaním zimných vecí počas leta jednotlivé odevy, ktoré to potrebujú, vyperte. Odborníci však upozorňujú, aby ste ich nežehlili. Žehlenie v tomto prípade (teda pred dlhším obdobím nenosenia) môže spôsobiť pokrčenie materiálu a oslabenie vlákna v nakrčených záhyboch. Ak to priestor vašej skrine umožňuje, ideálne je odevy pred dlhším skladovaním zrolovať namiesto klasického skladania. Tak bránite krčeniu lepšie.

Pozrite si aj video, ktoré vzniklo v spolupráci s MALL.TV, o tom, čo nekupovať vo výpredajoch
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oblečenie #odev #skladovanie

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...