Zbytky polystyrénu zo zatepľovania možno recyklovať, ale do žltého kontajnera ich nehádžte

O odpad zo zatepľovania sa musí postarať jeho pôvodca, teda investor stavby alebo stavebná firma.

22.07.2021 15:00
polystyrén, odpad, plast Foto:
Zbytky polystyrénu zo zatepľovania možno recyklovať.
debata

Odrezky a zvyšky expandovaného polystyrénu (EPS) zo zatepľovania stavieb možno recyklovať. Zbytky treba zaniesť na zberný dvor. Recyklovať sa však môže iba čistý polystyrén bez zvyškov malty, lepidla, stierky, tmelu a iných nečistôt. Upozornila na to predsedníčka Združenia EPS SR Marta Strapková.

„Odrezky a zvyšky zo zatepľovania nie je dovolené vhadzovať do žltých kontajnerov určených na plasty, je potrebné ich odniesť na zberný dvor. Veľmi dôležité je zbaviť polystyrén zvyškov malty, lepidla, stierky, tmelu a iných nečistôt, pretože recyklovať sa môže iba čistý polystyrén,“ vysvetlila Strapková.

polievka, hrniec, žena, zápach, pokazené jedlo, odpad Čítajte viac Čo nepatrí do kompostéra a kam so skysnutou polievkou? Viete vytriediť odpad z kuchyne?

O odpad zo zatepľovania sa musí postarať jeho pôvodca, teda investor stavby alebo stavebná firma. Podmienky odovzdávania odrezkov a zvyškov sú špecifikované vo všeobecne záväznom nariadení každej obce. „V ktorých mestách možno odpad zo zatepľovania odovzdať na zberný dvor a v ktorých to zatiaľ možné nie je, sa dá zistiť aj na mape zberných miest na webovej stránke www.recyklujempolystyren.sk. Verejnosť sa tu dozvie aj to, ktoré zberné dvory posielajú EPS ďalej na recykláciu,“ priblížila Strapková. Triedenie a recyklácia odpadového polystyrénu zo zatepľovania nie sú aktuálne povinné.

elektro, odpad, spotrebiče, triedenie Čítajte viac Ako sa zbaviť malých elektrospotrebičov, keď doslúžia? Postupujte správne

Odpad zo zatepľovania možno na základe dohody priniesť aj recyklátorovi priamo do prevádzky alebo sa s ním dohodnúť na odvoze odpadu zo stavby. Niektorí výrobcovia polystyrénu spolupracujú priamo so stavebnými firmami, ktoré dom zatepľujú, a čistý polystyrén bez nečistôt odoberajú priamo zo stavby a následne ho recyklujú. Ďalšou možnosťou je neznečistené zvyšky a odrezky zo zatepľovania vhodiť do špeciálnych nádob pred viacerými stavebninami, kam ich umiestňujú niektorí výrobcovia a odkiaľ ich odvážajú na ďalšie spracovanie.

Expandovaný polystyrén tvorí z 98 percent vzduch, jeho recyklácia je podľa Strapkovej veľmi jednoduchá. Po zrecyklovaní sa môže pridávať k primárnemu materiálu a opätovne použiť na výrobu nových tepelnoizolačných dosiek. Recyklovaný polystyrén sa môže použiť aj na produkciu polotovarov pre nábytkársky priemysel, výrobu kulís či keramiky. Pridáva sa tiež ako prímes k iným stavebným materiálom, z ktorých sa následne vyrábajú ľahčené betóny, zásypy, pálené tehly či izolačné omietky. Použitie recyklátu však nie je možné pri výrobe nových obalových výrobkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #recyklácia #triedenie odpadu

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...