Ako sa starať o kompost a kedy ho už môžeme využiť?

Kompostovaním sa predchádza vzniku ďalších odpadov.

06.07.2021 11:00
kompost, záhrada, kompostér, pôda, odpad Foto:
Kompostujete?
debata

Kompostovanie možno podľa odborníčky považovať za najdokonalejšiu formu spracovávania odpadu. „Keď hovoríme o domácom alebo komunitnom kompostovaní, dostávame sa až na úroveň predchádzania vzniku odpadov. Je to preto, lebo odpad spracovávame na mieste jeho vzniku, bez potreby ďalšej dopravy, elektrickej energie a tak ďalej,“ povedala lektorka environmentálnej výchovy Laura Martinková.

Video

Hotový produkt – kompost, sa v ideálnom prípade tiež využije na tom istom mieste. „Väčšinu práce pri premene bioodpadu na kompost za nás urobia organizmy ako baktérie, huby, dážďovky, mravce, stonôžky, chrobáky a mnoho ďalších. My sa musíme postarať o to, aby sme kompost pravidelne zásobovali uhlíkatým, teda suchým materiálom – suché lístie, hobliny, rolky od toaletného papiera, obaly od vajíčok, a mokrým, dusíkatým materiálom – šupy z ovocia a zeleniny, zvyšky čaju a kávy, rastlín, tráva,“ vysvetlila Martinková.

polievka, hrniec, žena, zápach, pokazené jedlo, odpad Čítajte viac Čo nepatrí do kompostéra a kam so skysnutou polievkou? Viete vytriediť odpad z kuchyne?

Následne treba podľa jej slov udržiavať pomer týchto dvoch zložiek pod kontrolou. „Ak je kompostovaný materiál suchý – poliať ho alebo pridávať viac dusíkatého materiálu, ak je veľmi mokrý, pridať viac uhlíkatého materiálu a vlhkosť tak stiahnuť,“ doplnila.

Pravidelné prevzdušňovanie urýchľuje rozklad, keďže pomáha organizmom pri ich práci. „Po šiestich až 12 mesiacoch môžeme kompost využiť k interiérovým rastlinám, do predzáhradky, komunitnej záhrady, k vzrastlej zeleni. Takto šetríme životné prostredie, miesto v koši a frekvenciu jeho vynášania a peniaze vynaložené na kúpu hnojív,“ zhrnula Martinková.

debata chyba
Viac na túto tému: #kompostovanie #triedenie odpadu

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...