Čo treba urobiť s obalmi skôr, než ich vyhodíte?

Aj dnes sa ešte stretávame s viacerými mýtmi, ktoré sú spojené s vyhadzovaním a triedením odpadu.

22.06.2021 11:00
PET flaše, plasty Foto:
Ak sú obaly len jemne znečistené a ak neobsahujú hrubé zvyšky obsahu (potravín či kozmetiky), umývať ich nemusíte. V procese recyklácie dochádza k odstráneniu nečistôt.
debata

Jedným z nich je aj potreba umývania obalov pred vyhodením. Ako v prípade znečistených obalov postupovať správne?

„Ak sú obaly len jemne znečistené a ak neobsahujú hrubé zvyšky obsahu (potravín či kozmetiky), umývať ich nemusíte. V procese recyklácie dochádza k odstráneniu nečistôt. Ak sa chcú ľudia vyhnúť zápachu, na vypláchnutie sa dá použiť úžitková voda,“ vysvetlila Katarína Kretter z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-pak.

polievka, hrniec, žena, zápach, pokazené jedlo, odpad Čítajte viac Čo nepatrí do kompostéra a kam so skysnutou polievkou? Viete vytriediť odpad z kuchyne?

Pripomenula, že je dôležité obaly pred vyhodením stlačiť, aby nezaberali zbytočne veľa miesta a do kontajnera či vreca sa zmestilo viac odpadu. Odborníci sa stretávajú aj s mýtom, že sa platí iba za odvoz odpadu a triediť sa preto neoplatí. „Platíme iba za odvoz zmesového komunálneho odpadu – teda takého odpadu, ktorý sa vyhodí do čiernych kontajnerov alebo vriec, tiež za bioodpad, prípadne použité jedlé oleje, ak sa aktívne neodovzdajú na zberné miesto – buď na vyznačené miesto v supermarkete, na benzínovej pumpe alebo na zberný dvor. Za odvoz triedeného odpadu obyvatelia neplatia,“ ozrejmila Kretter, ktorá vysvetlila aj spôsobom, ako narábať správne s kuchynským odpadom (pozrite si video).

Video

Na Slovensku ročne vyhodíme až 860 tisíc ton potravín, čo je približne 163 kg na obyvateľa. Ak si prepočítame, koľko kilogramov potravín ročne týmto spôsobom zlikviduje 4-členná rodina, výsledok je alarmujúci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #plasty #triedenie odpadu

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...