Umývadlá, koberce, linoleá... Naozaj nepatria do bežného triedeného zberu

Na Slovensku si ľudia zberné dvory často vytvárajú už na stojiskách pre triedený zber, tzv. zberných hniezdach.

08.06.2021 11:00
odpad, koberec, koberce, smetisko Foto:
Mnohé druhy odpadov patria na zberný dvor.
debata

Mnohé druhy odpadov patria na zberný dvor. „Patrí sem všetko to, čo by sme nemali vyhadzovať do bežného triedeného zberu a často práve ten odpad, pri ktorom sa občan zvykne najviac potrápiť, aby prišiel na to, kam s ním,“ povedal Marek Brinzík z organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack.

odpad, recyklácia, triedenie odpadu, smeti Čítajte viac Skôr, než niečo vyhodíte, krátko porozmýšľajte: Čo je to za odpad a kam patrí?

Ide napríklad o objemný odpad, teda ten, ktorý sa nezmestí do bežných nádob na odpad. Ide o nábytok, umývadlá, koberce, linoleá, drobný stavebný odpad, oddelene zbierané zložky komunálneho odpadu, ako napríklad staré elektrospotrebiče, batérie a akumulátory, biologicky rozložiteľný odpad, textil, sklo (sklené tabule) a pod. „Na zbernom dvore by mali končiť aj nespotrebované chemikálie, oleje a im podobné nebezpečné odpady z domácej chémie, farby, rozpúšťadlá, pracie prášky, lepidlá a pod. Pozor, je dôležité odovzdávať ich v pôvodných obaloch, aby boli identifikovateľné,“ priblížil Brinzík. Vysvetlil, že pneumatiky na zberný dvor nepatria.

pet flase, plast, recyklacia Čítajte viac Triedenie plastov: Viete, prečo by nemali končiť v zmesovom kontajneri?

Zberný dvor prevádzkuje zvyčajne obec alebo združenie obcí a pre fyzické osoby, ktoré sú poplatníkom obce patriacej pod zberný dvor, je odovzdávanie odpadov s výnimkou drobného stavebného odpadu bezplatné. „Zberný dvor sa nenachádza v každej obci, pravidlá zberu je dôležité si pozrieť predtým, než odpady na konkrétny zberný dvor vyvezieme,“ doplnil Brinzík.

shutterstock 390526333 Čítajte viac Čo by ste mali vedieť pri triedení papiera? Toto patrí do modrého kontajnera!

Upozornil, že na Slovensku si ľudia zberné dvory často vytvárajú už na stojiskách pre triedený zber, tzv. zberných hniezdach. „Neraz to tam vyzerá katastrofálne. A čo je horšie, tisíce – odhadom okolo 15 000 v úvod­zovkách zberných dvorov sme si urobili v našej prírode. Áno, sú to dobre známe čierne skládky,“ skonštatoval Brinzík.

Zdôraznil, že odnesenie odpadov na zberný dvor je súčasťou zodpovedného nakladania s odpadmi a jedným zo spôsobov, ako môže každý prispieť k ochrane životného prostredia.

debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #zberný dvor #triedenie

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...