Poznáte ideálny čas na polievanie balkónových rastlín počas leta?

V lete potrebujú balkónové rastlinky celkom prirodzene veľa vody a každodenné polievanie je preto nevyhnutnosťou.

05.06.2021 06:00
balkón, kvety, voda, žena, rastliny Foto:
Kedy poliať kvety na balkóne?
debata

Ale nie je jedno, kedy rastlinám doprajete vodu. Ak sa chcete tešiť zo svojho nádherne vysadeného a rozkvitnutého balkóna, musíte dbať na správnu starostlivosť. Nielen množstvo vody, ale aj čas polievania zohrávajú dôležitú úlohu pri starostlivosti.

Mäta Čítajte viac Na ktorom mieste balkóna sa darí mäte najlepšie? Jej lístky pomôžu aj pri chudnutí

Aby mali rastliny dostatok vody, nikdy by ste ich nemali polievať okolo poludnia (medzi 11. a 13. hodinou). Teploty v tomto rozmedzí hodín sú v lete vysoké. Poludňajšie horúčavy sa tak postarajú o to, že voda sa odparuje oveľa rýchlejšie, takže rastliny nemajú z vody takmer nič a z dlhodobého hľadiska, ak ich stále budete polievať v túto hodinu, postupne zoschnú. A je tu ešte jeden dôvod, ktorý hovorí proti polievaniu počas obeda: voda na listoch zvyšuje množstvo slnečného žiarenia a funguje ako zväčšovacie sklo – listy tak slnko spáli.

balkón, levanduľa, kvety Čítajte viac Prevoňaný balkón vďaka týmto rastlinkám! Iste, levanduľu poznáte a čo ďalšie?

Pozor! Ani polievanie večer nie je ideálne. Slnko je už preč a teploty klesajú. Ak svoje rastliny zalievate večer, riskujete, že korene sú vo vlhkej pôde a ak máte takýto zvyk dlhodobo, korene môžu začať hniť.

Ak sa pýtate, kedy je teda najlepší čas na polievanie rastlín, tu je odpoveď – medzi treťou a štvrtou ráno. V tejto dobe si však zvyčajne nikto nenastavuje budík, aby správny čas polievania „neprešvihol“. Ďalším vhodným časom zostávajú skoré ranné hodiny. Ráno nie je také teplo, čo znamená, že voda sa odparuje pomalšie a rastlina jej má tým pádom k dispozícii viac. Vodu nelejte na kvety ani listy, môžu zhnednúť. Ak je to možné, na polievanie používajte odstátu vodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #balkón #rastliny #polievanie

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...