Batérie a akumulátory nepatria do žiadneho z kontajnerov na triedený zber! Kam teda?

Triedenie a následná recyklácia batérií a akumulátorov má aj vzhľadom na veľký rozmach akumulátorovej elektroniky veľký význam.

26.05.2021 15:00
batérie, baterky, elektro, odpad Foto:
Kam so starými batériami?
debata (1)

„Pri vyhodení do zmesového kontajnera tento zdroj cenných surovín skončí na drvivej časti Slovenska na niektorej zo skládok odpadov,“ povedal Marek Brinzík z organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack.

elektro, odpad, spotrebiče, triedenie Čítajte viac Ako sa zbaviť malých elektrospotrebičov, keď doslúžia? Postupujte správne

Upozornil, že batérie obsahujú aj nebezpečné látky ako napríklad olovo, nikel, kadmium a mnohé typy sú náchylné na pomerne rýchle poškodenie, v dôsledku čoho môže dôjsť k úniku nebezpečných škodlivín. „Aj preto je ich odhodenie v prírode či na čiernej skládke nebezpečné,“ zdôraznil Brinzík.

pet flase, plast, recyklacia Čítajte viac Triedenie plastov: Viete, prečo by nemali končiť v zmesovom kontajneri?

Nefunkčné batérie a akumulátory sa nezbierajú tradičným spôsobom farebnými kontajnermi, ale na tzv. miestach spätného zberu. „Takýmito miestami spätného zberu sú najmä predajne, v ktorých sa tento sortiment predáva. Nádoby na samostatný zber batérií sú tiež umiestnené v rôznych inštitúciách: na poštách, v úradoch, v školách, v administratívnych budovách a dokonca špeciálne kontajnery pre tieto druhy odpadov zbierané spoločne s malými elektrospotrebičmi sú už aj v uliciach miest a obcí,“ priblížil Brinzík. Akumulátory sa dajú bezpečne odovzdať aj na zberných dvoroch.

odpad Čítajte viac Pri triedení kovu občas tápeme: Aké pravidlá platia pri plechovke či konzerve?

Brinzík pripomenul, že triedením batérií a akumulátorov veľmi významne prispievame k šetreniu primárnych zdrojov surovín a ochrane životného prostredia. „Batérie a akumulátory zásadne nepatria do prírody, ani do zmesového kontajnera, avšak ani do žiadneho z kontajnerov na tradičný triedený zber. A že tam končia popri častejších elektroodpadoch, stavebných odpadoch či vyhodenom nábytku, to si môžete byť istí,“ zhrnul.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #batérie #triedenie odpadu #kontajner

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....