Hrniec aj termosku vyleštíte zemiakovými šupkami! Ale zemiak vyčistí aj...

Čistíte a drhnete vašu domácnosť vždy s chemickými prípravkami? Chyba!

20.04.2021 15:00
zemiak, zemiaková šupka Foto:
Ako ešte využiť zemiakové šupky?
debata

V domácnosti môžu na tento účel poslúžiť aj čisto ekologické prostriedky. Pýtate sa, ktoré? Využite pri nich napríklad zemiaky či zemiakové šupky. Takto!

vajce, vajcia, voda, hrniec, varenie Čítajte viac Vodu, v ktorej ste varili vajíčka, nevylievajte! Núka sa naozaj zmysluplné využitie

Dôvodom, prečo môže zemiak poslúžiť aj ako „čistiaci“ prostriedok je fakt, že obsahuje škrob. Preto je zemiak dobrý ako náhrada za prípravky určené na leštenie nehrdzavejúcej ocele. Hrnce, armatúry, termosky či kuchynské drezy – pekne ich vyčistíte a vyleštíte od škvŕn po vodnom kameni práve pomocou zemiaku. Potom, ako povrch vyčistíte prekrojenou polovicou zemiaku alebo šupkou z vnútornej strany, stačí už iba opláchnuť čistou vodou či handričkou namočenou vo vode a následne vytrieť dosucha.

vajcia, praženica, omeleta, vajce Čítajte viac Tip na dokonalú praženicu! Skúste pridať túto ingredienciu a porovnajte chuť

Zemiak obsahuje aj organickú kyselinu šťavelovú (oxalová) a presne tá sa napríklad nachádza aj v bežných čistiacich prostriedkoch. Pomáha uvoľniť hrdzu a vďaka bieliacemu účinku dokáže odstrániť aj nepekné škvrny z oblečenia. Chcete zemiaky využiť práve týmto spôsobom? Potom povarte krátko zemiaky (aj staré) vo vode, ale nesolenej a následne do nej ponorke zašpinenú vec na niekoľko hodín pred samotným praním. Aj odolné škvrny sa následne po kúpeli v zemiakovej vode už vyperú lepšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bielizeň #zemiaky #ekologické čistenie

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....