O tom, prečo netreba vylievať vodu, v ktorej sa varili cestoviny, zrejme viete. Poslúži napríklad na namáčanie strukovín. Ak ich namočíme do takejto vody, skracuje sa následne doba ich varenia a takisto budú strukoviny ľahšie stráviteľné. Viac tipov, prečo vodu po dovarení cestovín nevylievať, si prečítajte nižšie.
Čítajte viac Nevylievať! Takto ešte použijete vodu, v ktorej ste varili cestovinyAle tušili ste, že aj voda, v ktorej sa varili vajíčka, má ďalšie využitie? Kde ju oceníte? Pri polievaní rastlín! Tu je vysvetlenie:
Rastliny milujú vápnik. A toho je práve v tejto vode dostatok. Tento minerál pomáha udržiavať pH pôdy pod kontrolou, čo je pre rast rastlín naozaj dôležité. Neutrálna pôda s hodnotou pH medzi 6,0 a 6,5 ponúka rastlinám ideálne prostredie na absorbovanie všetkých výživných látok potrebných pre ich rast. Vápnik tiež prispieva k celkovej stabilite rastliny.
Dôležité je preto len to, aby ste takúto vodu pred použitím na zalievanie nechali vychladnúť na izbovú teplotu.
Kedy spoznáte, že vašim rastlinám chýba v pôde vápnik? Na listoch sa objavujú žltohnedé škvrny, ktoré sú lemované ostrým hnedým okrajom. Okrem toho je pozastavený rast rastliny a listy zostávajú menšie. Dostatok vápnika v pôde tiež zabezpečí, že rastliny sú menej citlivé na choroby a škodcov.