Čo so zápachom, ktorý sa pri príprave ryby šíri celým bytom? 5 tipov, ako ho eliminovať

Ryby sú chutné a zdravé, o tom niet pochýb. Ich príprava nie je nijako náročná, čo však dokáže znepríjemniť ich pravidelnú konzumáciu v domácom prostredí, je zápach.

12.04.2021 09:00
ryby, pangasius, vňaťová cibuľka Foto: ,
Ryby milujete, ale čo s tým zápachom?
debata (2)

Ten sa pri ich príprave šíri nielen kuchyňou, ale celým bytom. Existujú však jednoduché triky, ako si s „arómou“ počas prípravy jedla poradiť a zminimalizovať zápach rýb v byte.

Mlieko
Pred samotnou prípravou by ste rybu mali asi na 5 minút položiť do mlieka. Nemajte obavy, ryba následne nebude chutiť po mlieku. Bielkovinový kazeín z mlieka sa kombinuje s trimetylamínom (látka zodpovedná za nepríjemný zápach), čím sa sčasti neutralizuje zápach. Asi po 5 minútach v mlieku rybu opatrne opláchnite pod studenou vodou a pripravte ju tak, ako ste plánovali.

Zemiaky
Ak ste rybu uložili pred prípravou do plastovej nádoby, zápach z nádobky „vyženiete“ nasledovne: Nakrájajte zemiaky na malé kúsky a vložte ich do nádoby s trochou soli. Po niekoľkých hodinách by mal byť zápach preč. Potom môžete nádobu normálne umyť.

Ocot
Pomôcť môže aj trik s octom. Ak pripravujete rybu na panvici, potom môžete počas prípravy natiahnuť medzi hrniec a pokrievku jemnú handričku namočenú v octovej vode, vyžmýkanú. Tá nepríjemné pachy sčasti pohltí.

Citrón
Citrónová vôňa tiež pomôže odstrániť zápach po rybe. Nakrájajte citrón na hrubšie plátky a vložte ich do hrnca s vriacou vodou, zatiaľ, čo rybu pečiete v panvici na vedľajšej platni. Ak pripravujete rybu v rúre, môžete po dopečení vložiť do rúry citrónovú kôru alebo šupky z pomaranča. Éterické oleje pomôžu odstrániť zápach.

Bobkový list
Starým domácim trikom na elimináciu zápachu rýb je spálenie sušeného bobkového listu po príprave rýb. Položte bobkový list do popolníka či inej ohňovzdornej nádobky a zapáľte ho zápalkou. Horiaci list nenechávajte bez dozoru!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #zápach #citrón #ocot

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....